РИБЕ СА ТРИ КРАЈА У ЈАТУ БОКЕ: Први акваријум у Црној Гори, у Доброти, требало би да буде отворен у децембру

В. В.

21. 10. 2020. у 09:10

РИБЕ СА ТРИ КРАЈА У ЈАТУ БОКЕ: Први акваријум у Црној Гори, у Доброти, требало би да буде отворен у децембру

Фото aquariumboka.ucg.ac.me

ДО децембра ће бити завршен и отворен Акваријум "Бока", први у Црној Гори. Ових дана је постављањем базена завршена прва фаза пројекта.

Др Бранка Песторић, научна сарадница Института за биологију мора из Котора, објашњава да је пандемија вируса корона утицала на одлагање пројекта који је требало да буде завршен још у мају.

- Тада је затварање граница спречило колеге из Италије, из фирме "Панаква" која је извођач радова, да дођу и инсталирају опрему. Сада су они ту читав месец па су урађени базени. Следи постављање камена и подлоге у акваријуму. Тај посао обавља фирма "Студио арт". Пратећи наш концепт дизајна, уметници из студија креирали су 3Д приказ станишта - објаснила је др Песторић.

Бранка Песторић , Фото aquariumboka.ucg.ac.me

Према њеним речима, постављање акваријумског базена представља много већи посао од самог пуњења базена и насељавања.

- Свака врста живи у другачијем амбијенту у мору, а ми се залажемо да тај природни амбијент што веродостојније безбедимо и у акваријуму - каже др Песторић.

МУЗЕЈ

ДВОРИШТЕ испред Акваријума, део је комплекса, па је преуређено и представљаће наставак шеталишне зоне од Котора до Института. У плану је и Музеј на отвореном, где ће бити представљени традиционални риболовни алати Бококоторског залива.

Акваријум ће бити смештен у оквиру Института у Доброти, на површини од 300 метара квадратних. Три међусобно повезане просторије ће представљати флору и фауну Медитерана, Јадрана и Бококоторског залива.

- У трећој просторији биће смештен низак базен, где ће најмлађи посетиоци моћи да дотакну воду и осете близину организама у базену и тако науче више о флори и фауни Боке. То ће и научницима из Института ће омогућити да обављају различите научне експерименте "ин виво" и да прате све што је тешко пратити у природној средини - објаснила је др Песторић.

У првом делу акваријума биће врсте из дубоких вода Јадранског мора, карактеристичне за Медитеран, у другом врсте из отворених вода црногорске обале и трећем врсте карактеристичне за Бококоторски залив. У плану је и изградња Центра за рехабилитацију корњача које су све угроженије. Тај центар утицаће на смањење страдања ових лепих и ретких врста, уверена је наша саговорница.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)