ПОДАЦИ ИЗ СТАТИСТИКЕ УМЕСТО ПОПИСА: ИЗЈЗ ће убудуће за рачунање стопе броја оболелих користити нову методу

И. Д. СТОЈАДИНОВИЋ

21. 10. 2020. у 07:10

ПОДАЦИ ИЗ СТАТИСТИКЕ УМЕСТО ПОПИСА: ИЗЈЗ ће убудуће за рачунање стопе броја оболелих користити нову методу

Фото архива

ИНСТИТУТ за јавно здравље убудуће ће одлуке о мерама које ће се уводити за сваку општину појединачно доносити рачунајући број становника који је лани проценила Управа за статистику, уместо података из пописа становништва старог готово десет година.

То ће знатно утицати на одлуке које ће се доносити у циљу спречавања заразе, с обзиром на то да се мере доносе на основу броја оболелих у односу на број становника. Док се у неколико општина могу очекивати лабавије мере, нова метода би могла да донесе ригорозније мере у појединим, што би додатно могло разбуктати и незадовољство локалних привредника којима је претходних дана забрањен рад.

Национално координационо тело за заразне болести усвојило је предлог да Институт за јавно здравље кумулативне инциденције ковид 19 у локалним самоуправама рачуна користећи најновију званичну Монстатову процену броја становника, уместо податке из пописа становништва из 2011. године.

- Новом методологијом узеће се у обзир промене у броју становника и добити реалнији прикази кумулативне инциденције - саопштено је из Владе.

То ће се, како наводе, нарочито повољно одразити на резултате у срединама којима је дошло до значајног раста броја становника, као што су Будва, Тиват и Бар.
Упоређујућу два списка броја становника, види се да је до пораста дошло и у Подгорици, где је у односу на 2011. годину, према процени Монстата, дошло до пораста становника за скоро 4.000.

Фото архива

Међутим, дужи је списак оних Општина код којих је забележен одлив становништва. Најдрастичнија разлика је у Беранама, где је процењено да је за девет година број становника умањен за чак 7.338, па би се могло очекивати да се следећим пресеком стања утврди да је у том граду стопа оболевања знатно већа него у претходном, а самим тим да се уведу и строже мере.

ОТВОРИЋЕ ЛОКАЛЕ

У БУДВИ је јуче у подне одржан протест угоститеља који су изричити - траже повлачење одлуке, или ће како истичу "бити принуђени да сами отворе локале." Испред зидина Старога града окупило се око 1.000 угоститељских радника, а подршку су им дали и представници удружења угоститеља из Подгорице, Никшића, Тивта, Улциња и Котора.Б. Д.

Мањи број становника рачунаће се већином у северним општинама и то још у Плаву, Бијелом Пољу, Никшићу, Колашину, Мојковцу, Плужинама, Пљевљима, Шавнику и Жабљаку.

Нова метода могла би утицати и на мере које ће се донети за престоницу, јер је новим списком који ће се користити за Цетиње, регистровано 1.500 становника мање. То би могло додатно разљутити тамошње угоститеље који су незадовољни мерама и забранама. Због епидемиолошке ситуације у том граду, НКТ је донело одлуку да се забрани рад угоститељских објеката, затворе школе и забране кућне посете. Представници цетињских угоститеља су поручили да ће, уколико надлежни не преиспитају ту одлуку, наставити са протестом сваке вечери од 19 до 21 час.

Угоститељи су се претходних дана, против истих мера бунили и у Будви и Улцињу, али постоји могућност да ће нова метода за те градове, с обзиром на већи број становника који ће се рачунати, донети олакшице и ублажавање мера.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)