РЕАКЦИЈА ВЕЛИБОРА ЏОМИЋА НА ПОТЕЗ ВУКОВИЋА: Одлука о поклањању земљишта Цркве Светог Ђорђа у сукобу са моралом, правдом и логиком!

В.К.

19. 10. 2020. у 18:19

РЕАКЦИЈА ВЕЛИБОРА ЏОМИЋА НА ПОТЕЗ ВУКОВИЋА: Одлука о поклањању земљишта Цркве Светог Ђорђа у сукобу са моралом, правдом и логиком!

Фото: Светигора

- ГЛАВНИ град Подгорица, оличен у личности градоначелника др Ивана Вуковића, саопштењем је без шминке, огољено приказао како се управља Главним градом противно Уставу и правном поретку Црне Горе.

- Поражавајући је навод да је Главни град "донео одлуку да за ову намену (поклону тзв. ЦПЦ – прим. В.Џ.) определи државно земљиште које се налази на другом крају брда Горица, далеко од Цркве Светог Ђорђа".

- Одлука није донета на законом и статутом Главног града прописани начин него тек треба да се нађе на дневном реду Скупштине Главног града крајем овог месеца. Градоначелник нам је, заправо, открио да се одлуке не доносе од надлежног него од ненадлежног органа. Евидентно је да се оваквим насиљем над правом Скупштина Главног града лишава својих законом и статутом прописаних надлежности. Нисам у сазнању да су оваква бахатост и безакоње до сада јавно обзнањивани и то, како је наведено, "због објективног информисања јавности" - наводи се у реаговању протојереја–ставфрофора др Велибора Џомића, старешине Црве Светог Ђорђа и архијерејски намесник подгоричко-колашински, након изјаве градоначелника Подгорице Ивана Вуковића.

- Слажем се да је јавност коначно морала да сазна како градоначелник Вуковић управља Главним градом претварајући га у приватну прћију и да је коначно у вези овога објективно информисана - наставља даље Џомић, додајући да је градоначелник Вуковић у саопштењу причао само о ономе што није проблематизовано.

- Једини "аргумент" му је садржан у наводу да је предметно земљиште, иначе одузето од Цркве Светог Ђорђа, "далеко од цркве". Види се да градоначелнику, који истиче да је Подгорица постала метропола, очевидно није јасно ни шта је близу, а ни шта је далеко. Шта је то далеко под Горицом? И, ако је далеко, зашто је онда предмет истог ДУП-а? Узгред, од како је градоначелник, Вуковић ниједном није посетио Цркву Светог Ђорђа као најстарији активни верски објекат и културно добро из чега се закључује да му је она тако далеко без обзира што се налази на мање од 300 метара од његовог кабинета.

- Одлука о поклањању земљишта једног новоформираној верској заједници која нема

никакве везе са Православном Цркве јесте у сукобу са моралом, али то остављамо грађанима и јавности на суд - категоричан је Џомић, додајући да одлука о поклањању земљишта које је одузето од Цркве Светог Ђорђа, и то према релевантним доказима и предратним тапијама, јесте у сукобу и са моралом, и са правдом и са логиком.

- О томе, наравно, није написана ниједна реч у саопштењу Главног града. Понављам да ћемо искористити сва правна средства да спречимо Вуковићево безакоње. Размеру Вуковићеве преваре са одузетом црквеном имовином најбоље приказује ДУП "Нова варош 2", који је усвојен у току његовог мандатног периода. Наиме, у том ДУП-у су

верски објекти објашњени са ознаком "ВО" и појашњени као "површина за верске објекте". Одузете црквене парцеле (бр. 2280/4 и 2280/7 из листа непокретности бр. 5791 КО Подгорица II) које се тренутно воде на државу, о којима је Вуковић, како признаје, донео одлуку без одржане Скупштине Главног града, означене су као "МН" и појашњене као "површине за мешовите намене". Једини површина која је намењена за верски објекат под Горицом јесте она на којој се налази Црква Светог Ђорђа са гробљем. Али, у ДУП-у су парцеле које су нациљане за Вуковићеву трансакцију означене ознаком "МН". Значи ли то да свака парцела под Горицом која је означена са "МН" може да буде намењена за неки верски објекат уколико то Вуковићу падне на памет? Ако су били опредељени да се на наведеним парцелама планира верски објекат онда се поставља питање: зашто парцеле нису јасно означене за верску намену? На површинама мешовите намене може да се гради верски објекат само под условом да то траже становници који живе у захвату тог ДУП-а. Наравно, ни тога нема, али то не обавезује Вуковића.

- Није Митрополија Црногорско-Приморска једина која има право да постоји у Подгорици и Црној Гори и никада, без обзира што Вуковић покушава да подмеће, то нисам рекао ни јавно, ни приватно. Али, Митрополија је једина још 2006. године исказала намеру и покренула поступак за куповину парцеле на којој је планиран верски објекат на Конику. Уместо да се поступак оконча ради изградње Цркве Светог Василија Острошког, градска администрација је ушла у поступак издавања предметне парцеле за изградњу ауто-перионице!?! Узгред, Вуковић не разликује шта је "добијање локације", а шта је поклањање земљишта. За њега је то све исто! Наравно, Вуковић се није осврнуо ни на то што Подгорица нема градску болницу и то у оваквој епидемиолошкој ситуацији чији се крај и биланси не назиру, а сада га јавно питам зашто не поступа по мерама које су прописане ДУП-ом (стр. 102) у циљу заштите старог гробља под Горицом. На крају, Вуковић може и има право да поклања своју ђедовину, али нема право да поклања земљиште које је одузето од Цркве Светог Ђорђа - поручује Веибор Џомић.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)