ГРАНАТЕ ПО ПАШЊАЦИМА!: Министарство одбране одлучно у намери да одржи војну вежбу на Сињајевини

В. К.

20. 10. 2020. у 08:29

ГРАНАТЕ ПО ПАШЊАЦИМА!: Министарство одбране одлучно у намери да одржи војну вежбу на Сињајевини

Фото С. Г.

МУНИЦИЈА коју ће користити Војска Црне Горе на полигону за вежбу на Сињајевини не може да доведе до контаминирања тог подручја, саопштили су из Министарства одбране, док се на овој планинској лепотици упркос хладном времену на Савиним водама, окупљају сточари, житељи околних села, планинари, невладини активисти и еколози покушавајући да својим револтом одврате одлазећег министра одбране Предрага Бошковића од вежбе минобацачима, које је најавио 23. новембра.

- Током вежби користиће се само конвенционална муниција за гађања минобацачима 60, 82 и 120 мм и хаубицама 122 мм. Поред ове муниције користиће се и муниција за стрељачко наоружање 5,56 мм, 7,62 мм и 12,7 мм. По нашим проценама, ова врста муниције не може да доведе до контаминирања подручја Сињајевине, имајући у виду количину муниције коју ћемо трошити за потребе јединица ВЦГ - истиче се у саопштењу Мунистарства одбране.

Предраг Бошковић, Фото архива

- Као један од упоредних примера можемо навести локалитет Праге, у близини Никшића, где је Министарство одбране уништавало вишкове убојних средстава. Реч је о много већим количинама од оног што ћемо користити на Сињајевини. Након тога спровели смо испитивање воде, земље и ваздуха, које је показало да нема утицаја на животну средину.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)