УДАР НА МИЛОВ НОВЧАНИК: Бизнисмени се дају у бег, следи повлачење државног новца из банке Ђукановићевог брата

Новости онлине

19. 10. 2020. у 08:55

УДАР НА МИЛОВ НОВЧАНИК: Бизнисмени се дају у бег, следи повлачење државног новца из банке Ђукановићевог брата

Foto AP

ПРЕДСЕДНИКА Црне Горе и његову породицу, осим политичког, чека и економски ударац, јер његова главна новчана полуга Прва банка, коју држи Ацо Ђукановић, остаје без највећег дела средстава.

Изборни пораз озбиљно је уздрмао Мила Ђукановића и његову Демократску партију социјалиста (ДПС) не само на политичком плану већ је још више ударио на финансијске полуге које је досад држала породица актуелног председника Црне Горе.

То се, пре свега, односи на судбину Прве банке, која је као банка у већинском власништву Ђукановићевог брата Аца, годинама била практично проточни бојлер за државне паре.

На нове политичке околности већ су реаговали поједини бизнисмени, повлачећи своје депозите из Прве банке, а извори откривају да ће нова влада потпуно раскинути нетржишне и нетранспарентне финансијске аранжмане између ове банке, с једне, и јавних предузећа и локалних самоуправа, с друге стране.

- Ђукановићу и ДПС полако измиче тло под ногама, што се најбоље види по томе како дојучерашњи дворски бизнисмени напуштају брод који тоне и повлаче свој новац с рачуна Прве банке. Чим нова влада преузме дужност, први финансијски потез биће повлачење средстава и депозита јавних предузећа и локалних самоуправа. Они по правилу свој новац чувају код Прве банке и њихови депозити чине чак 80 одсто средстава банке. Стечај и ликвидација ове банке били би не само огромна штета за имовину фамилије Ђукановић већ и опасност да се открију малверзације и корупција - каже извор упућен у црногорске прилике за медије. Он напомиње да су злоупотребе биле бројне, а само најилустративнија је случај Електропривреде Црне Горе (ЕПЦГ).

- Уместо да користи своја средства за финансијске обавезе, ЕПЦГ је орочила средства у Првој банци, а затим та иста средства добијала на име кредита по знатно већим каматама - објашњава саговорник за медије.

Доскорашњи посланик у црногорском парламенту Александар Дамјановић каже за медије да је ће нова власт прекинути праксу фаворизованња неких банака.

- Депозити субјеката из јавног сектора, буџетских потрошача, јавних и државних предузећа, регулаторних агенција... чине значајан део портфолија сваке банке и уколико се, захваљујући политичким или кумовско-рођачким везама, они држе код појединих банака, свакако нарушавају конкуренцију на тржишту и појединим банкама дају неоправдане предности. Очекивано је да се направи анализа досадашње политике пласирања средстава код Прве банке, али и код других банака, а у случају да је било кршења прописа, односно нетржишног пословања одговорних, треба их позвати на политичку, али и кривичну одговорност - поручује он.

(Курир)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Wtf

19.10.2020. 11:04

Sve je lepo i bajno ali pitanje glasi: Da li će Milo i ostali drzavni krimosi zavrsiti na robiji? Ne naravno,kao sto ni Srpski politicari nikada nisu procesuirani iako su pokrali sve sto se moglo pokrasti. Vrana vrani oči ne vadi.