АМБАСАДОР СРБИЈЕ У ЗВАНИЧНОЈ ПОСЕТИ ХЕРЦЕГ НОВОМ: Отвореност за сарадњу у свим областима

В.Вујновић

14. 10. 2020. у 20:21

АМБАСАДОР СРБИЈЕ У ЗВАНИЧНОЈ ПОСЕТИ ХЕРЦЕГ НОВОМ: Отвореност за сарадњу у свим областима

Фото: В.В.

АМБАСАДОР Србије у Црној Гори Владимир Божовић први пут је данас (14. октобар) био у званичној посети Херцег Новом.

Током сусрета и разговора се председником Херцег Новог Стеваном катићем и његовим сарадницима отворене су бројне могућности за сарадњу у свим областима  од културне и привредне  до конректних пројеката у којима би Србија дала подршку Херцег Новом.

Амбасадор Божовић и председник Катић сагласили су се да је затварање границе Црне Горе према Србији због пандемије корона вируса нанело велику штету туризму Херцег Новог и Црне Горе, те да "погрешна одлука није била у складу ни са медицинским нити са привредним разлозима".

-Србија је сигурно држава која гравитира ка Херцег Новом не само сада него и много раније,рекао је председник Катић и нагласио да већ постоји  добра сарадња  Херцег Новог са градовима у Србији и то у свим областима, од културе до привреде.

Фото: В.В.

Издвојио је као добар пример споразуме које је Херцег Нови потписао са Музејом града Београда о валоризацији Куће Иве Андрића. По његовим речима, када буде окончана реконструкција тог објекта у њему ће као стална поставка бити и Нобелова награда, коју је писац добио.

Божовић је апострофирао да очекује да ће лош однос државне власти бити промењен формирањем нове Владе те да Србија посвећује  велику пажњу не само страним инвестицијама већ и регионалном економском приступу кроз идеју мини Шенгена.

– Говорили смо и о привредној сарадњи с обизором на то да велики број српских привредника у Херцег Новом има некретнине. Договорили смо се да организујемо заједнички састанак и презентујемо све потенцијале и Мапу инвестиција Херцег Новог где се траже стратешки партнери за бројне пројекте које је градска управа припремила у претходном периоду – казао је Катић.

Божовић је исказао велико задовољство што је у првој званичној посети Херцег Новом.

-Исказали смо спремност Републике Србије да кроз културну сарадњу помогнемо обједињавању установа културе, Градског музеја, куће Иве Андрића, са галеријским простором и да то буде посебно уврштено у понуду српских туроператера и агенција - казао је амбасадор.

Посету Херцег Новом амбасадор Божовић је започео обиласком зграде градског музеја која је задужбина Мирка Комненовића, знаменитог Новљанина  који је  задужио српски народ и у чијем се некадашњем дому на видном месту. како је тражио у тестаменту и данас чува ср пска застава. 

Од бројних  економских и привредних  тема амбасадор је издвојио  могућност да Србија  помогне око коришћења пута Херцег Нови  – Требиње.

-Република Српска има специјалне везе са Србијом и значајна нам је сарадња Требиња и Херцег Новог. Србија планира отварање аеродрома у близини Требиња који ће између осталог означити подршку и помоћ туристичкој привреди Херцег Новог, информисао је Божовић.

Теме су биле и изградња културно-привредног центра у Бијелој као и унапређење Херцег Новог као бренда познатог свуда где Срби живе.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)