ВИРУС ОМЕО КАПИТАЛНЕ ПРОЈЕКТЕ: У првој половини године реализација буџетског плана била 595.000 евра

М. ДРОБЊАК

13. 10. 2020. у 11:55

ЗА првих шест месеци, према званичном извештају Општине Пљевља, од планираних 20 милиона, у касу се слило свега 4,7 милиона евра.

ВИРУС ОМЕО КАПИТАЛНЕ ПРОЈЕКТЕ: У првој половини године реализација буџетског плана била 595.000 евра

Фото М. Дробњак

У општинској Служби за изградњу и развој верују да ће до краја грађевинске сезоне реализовати пројекте у износу од милион евра, иако је у првих шест месеци реализација буџетског плана, капиталног буџета, била свега 595.000 евра. Текући буџет је значајно боље реализован, јер је од планираних 12 милиона реализовано 4.160.000 евра, односно више од тридесет одсто.

Тешко је очекивати да ће реализација бити на прошлогодишњем нивоу од око 14 милиона евра и поред чињенице да ће ове године први пут бити наплаћена еколошка накнада у износу од два милиона евра.

Фото М. Дробњак

У локалној управи се жале да је вирус корона у првој половини године омео реализацију бројних пројеката, подсећајући да је до одлагања многих послова дошло због немогућности да поједини кооперанти у пословима дођу из земаља региона. Првенствено је било кашњење у случају немогућности сарадње, због затворености границе, са партнерима из Србије и Босне и Херцеговине.

- Верујем да ће до краја грађевинске сезоне, преко наше службе, бити реализовани пројекти у вредности око милион евра - казао је директор Службе за изградњу и развој Ненад Рубежић, уз подсећање да су у многе послове, као што су асфалтирање градских улица, израда уличне расвете, изградња сеоских водовода, и слично, уведени извођачи радова.

ОБАВЕЗЕ ОКО ПЕТ МИЛИОНА

КАДА су у питању доспеле обавезе на крају јуна ове године, оне су према општинском извештају, износиле 4.814.273 евра. У поређењу са крајем прошле године оне су значајно ниже, јер су 31. децембра износиле 5.467.898 евра.

Да се последњих месеци ради на градској, али и другој инфраструктури могуће се уверити и у самом центру града, где се управо изводе радови на постављању уличне расвете, али и где се реконструише део Омладинске улице. Поред ових радова готово читаво лето радило се и на постављању нових фасада, а најављено је и постављање нових кровних покривача на више стамбених објеката.

Рубежић каже да ће неки радови можда остати да се заврше на пролеће, као и да неће инсистирати на асфалтирању улица, ако то не дозволе временски услови.

- Надам се да ће бити завршено и асфалтирање Авалске и Омладинске улице, али ако буду велике хладноће, радове ћемо због квалитета послова, одложити - каже Рубежић.

Када је у питању пуњење буџета, за пљеваљску локалну управу је олакшица што је у другој половини текуће године око милион евра наплаћено од еколошке накнаде и што ће исти износ бити уплаћен и у новембру. Питање је у којој ће мери локална управа моћи да наплати потраживања од мале привреде, која због веома лошег промета све теже функционише. Веома ће се тешко, у години финансијске "беспарице," наплатити и порези на непокретности.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)