СТЕЧАЈ ТЕРА ПРЕКОБРОЈНЕ: У предузећу "Комуналне услуге" у Пљевљима 26. октобра - банкрот!

М. ДРОБЊАК

05. 10. 2020. у 08:43

У ПЉЕВАЉСКО предузеће "Комуналне услуге" 26. октобра биће уведен стечај, а за стечајног управника одређен је Радојица Грба.

СТЕЧАЈ ТЕРА ПРЕКОБРОЈНЕ: У предузећу Комуналне услуге у Пљевљима 26. октобра - банкрот!

Фото М. Д.

Предузећу следи реорганизација кроз стечајни поступак, а 48 радника потражује 18 месечних зарада. Последња примања радника, у износу од око 400 евра, дотирала је Општина у виду помоћи.

Штрајк који су радници започели 19. августа није дао никакве резултате, али је натерао надлежне да крену у решавање проблема овог предузећа.

Синдикалац Вукадин Шљукић каже да им је саопштено да ће се кроз стечај извршити реорганизација како би се смањио број прекобројних радника. Он је напоменуо да је Општина, на име помоћи радницима овог предузећа уплатила 5.000 евра.

- Тражили смо још једну рату помоћи од 10.000 евра, али нам је председник Општине казао да поднесемо захтев и да ће размотрити да ли имају средстава за још једну траншу помоћи - казао је Шљукић, додајући да су радници добили у намирницама износ од 50 евра у једном пљеваљском маркету, а да очекују обећану помоћ од по две тоне угља које је обећао пљеваљски Рудник угља.

ГУБИЦИ И БЛОКАДА

ПРЕДУЗЕЋЕ "Комуналне услуге" последњих година послује са губицима и бројним проблемима. Ситуација се посебно закомпликовала почетком маја када је Пореска управа блокирала рачун предузећа због дуга од 370.000 евра по основу пореза и доприноса. У таквим околностима и поред значајних прихода, предузеће се није могло извући из кризе.

Предузеће обавља услуге сахрањивања на градском гробљу Равни, пијачне услуге и брине о склоништу за напуштене животиње.

Председник Штрајкачког одбора Владимир Клачар је казао да ово предузеће још није добило помоћ од Владе Црне Горе од 25.000 евра обећаних у марту ове године, током првог таласа епедемије вируса корона.

- Казали су нам да помоћ предузећу од Владе ЦГ, која је обећана комуналним предузећима услед пандемије вируса корона, чека одобрење Агенције за антикорупцију - казао је Клачар.

Радници нису задовољни дешавањима око овог пљеваљског предузећа чији је оснивач Општина, али очекују да ће се брзо урадити реорганизација кроз стечај, а да ће они радници који остану запослени у овом предузећу након тога редовно примати плате.
 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)