НИЈЕ СЕ ДОГОДИО НИКАКАВ ПАД: Ђукановић - Остајем председник!

Танјуг

30. 09. 2020. у 21:37

НИЈЕ СЕ ДОГОДИО НИКАКАВ ПАД: Ђукановић - Остајем председник!

Фото архива

ПРЕДСЕДНИК Црне Горе Мило Ђукановић рекао је вечерас да се не боји никаквих кривичних пријава и да неће поднети оставку на функцију председника државе те да ће свој мандат користити до краја.

- Већ сам одговорио да наравно нећу зато што смо сада имали парламентарне изборе. Демократска партија социјалиста коју ја предводим је остала убедљиво најјача парламентарна партија у Црној Гори која и на овим изборима има освојених преко 35 посто подршке бирачког тијела Црне Горе. На овим изборима нисмо одлучивали о председнику Црне Горе. Имам врло чврсту намеру да свој мандат до краја користим у циљу добробити државе на чијем сам челу - рекао је Ðукановић за Н1.

Констатовао је да се догодило нешто што се уобичајено догађа у демократским друштвима.

-Овде није реч ни о каквом паду нити је понајмање реч о паду било кога лично укључујући и мене. Ја сам 2018. године изабрани председник Црне Горе на непосредним изборима са освојених 54 посто подршке и са мандатом који ће трајати још нешто краће од три године. На парламентарним изборима опет није се догодио никакав пад - рекао је Ðукановић за Н1.

Након 30 година на власти, ДПС је заједно са коалиционим партнерима освојила један мандат мање од нове парламентарне већине, додао је.

- Није се догодио никакав недостојанствен исход за проевропску политку у Црној Гори. Догодило се нешто што се уобичајено догађа у демократским друштвима. Црна Гора претендује да буде демократско друштво - навео је Ðукановић.

Према његовим речима, све што се догађа након завршених парламентарних избора показује склоност људи који предводе победничку коалицију да заправо коригују оно што су биле њихове предизборне најаве.

- Током кампање је углавном од стране оних који представљају нову парламентарну већину заговарана једна политика која се у суштини оштро конфронтирала са свим досадашњим остварењима савремене Црне Горе. Они су говорили да је проблем настао када је Црна Гора обновила независност и доносила неке одлуке које су биле, како они воле да кажу, противно интересима српског народа и Русије на Балкану те да ће својом победом они променити стратешки курс кретања Црне Горе - рекао је Ðукановић.

Све што се догађа у ових месец дана након завршених парламентарних избора показује склоност људи који предводе победничку коалицију да заправо коригују оно што су биле њихове предизборне најаве, оцењује он.

- Казали су да не желе да мењају стратешки правац спољне политике Црне Горе, да прихватају црногоско чланство у НАТО и да желе да наставе ход ка Европској унији. Казали су да желе да поштују све оно што су међународно предузете обавезе укључујући и признање Косова. И да поштују државно правни статус и државне симболе Црне Горе. Приметили сте добро да је то једна нова реторика. Као озбиљни људи не треба да судимо о најавама него о делима - истакао је он.

- И дајте да заједно дамо времену да видимо да ли ће то што су челници нове парламентарне већине заиста најавили, заиста бити и њихова политика - рекао је Ðукановић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (6)