ПАДА СПОРНИ ЗАКОН У ЦРНОЈ ГОРИ: Нова власт потписује уговор са Иринејом?

В. КАДИЋ

01. 10. 2020. у 08:30

ПАДА СПОРНИ ЗАКОН У ЦРНОЈ ГОРИ: Нова власт потписује уговор са Иринејом?

Литије у Црној Гори против спорног закона

МИЛАН Кнежевић, један од лидера Демократског фронта будућем мандатару Здравку Кривокапићу предложио је да новоуспостављена парламентарна већина (коалиције "За будућност Црне Горе", "Мир је наша нација" и "Црно на бело") која га је и предложила за мандатара повуче спорни Закон о слободи вероисповести и пре формирања нове владе.

Тиме би били створени услови да Црна Гора потпише темељни уговор са СПЦ и патријархом Иринејом, којим би регулисала узајамне односе.

- За повлачење закона довољан је парламент. Закључивање уговора са верским заједницама, међутим, посао је Владе - кратко је за "Новости" прокоментарисао посланик коалиције "Мир је наша нација" Момо Копривица.

Политички аналитичар Игор Дамјановић сматра да је по питању тзв. Закона о слободи вероисповести неопходан дијалог са представницима Православне цркве у Црној Гори.

- Закон ће бити сигурно повучен, а у којем тренутку ствар је договора и координације политичких чинилаца и Митрополије црногорско-приморске - каже за "Новости" Дамјановић.

Он каже и да политичари не би требало да прејудицирају ко у име Цркве треба да потпише овај уговор, јер је компаративна пракса различита. У Хрватској су 2003. такав документ потписали премијер Ивица Рачан и тадашњи епископ загребачко-љубљански Јован, што је сценарио који би могао да се примени и у Црној Гори.

Пре пуних девет година Црна Гора је потписала Темељни уговор са Ватиканом који броји 21 члан, чак седам више од уговора Књажевине Црне Горе и Свете столице у 19. веку. Овај акт потписали су тадашњи црногорски премијер Игор Лукшић и кардинал Беронео.

Уговором је потврђено да имовина Римокатоличке цркве, укључујући храмове и покретна добра који су заштићени као културна добра, припада Римокатоличкој цркви у Црној Гори као власнику. Овим документом Црна Гора признаје равноправни субјективитет свих црквених установа, док Римокатоличка црква има право да гради цркве и црквене објекте, проширује и преуређује већ постојеће, у складу са важећим законодавством Црне Горе.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Dragutin

01.10.2020. 12:26

U BIH Mladen Ivanić je iskoristio situaciju kada je Vatikan potpisivao ugovor sa BiH da istovetan ugovor potpiše i SPC sa BiH. To je potpisao Patrijarh u ime SPC. Pre tri dana Ivanić se sastao sa Mitropolitom Amfilohijem u Sabornom hramu u Podgorici gde je predstavio Mitropolitu način na koji je to uradio u BiH. Mitropolit je blagosiljao taj postupak u BiH i izneo nadu da će nova vlast u CG ukinuti bezakoni zakon i postupiti kao Mladen Ivanić u BiH!