АМБАСАДОР ВЛАДИМИР БОЖОВИЋ: Владу у Црној Гори неће и не треба да бира ниједно страно посланство

Новости онлине

27. 09. 2020. у 10:39

АМБАСАДОР ВЛАДИМИР БОЖОВИЋ: Владу у Црној Гори неће и не треба да бира ниједно страно посланство

Приватна архива

ГРАЂАНИ Црне Горе су на изборима показали какву скупштину и владу желе, и само њима и њиховим политичким изабраним представницима припада то неотуђиво и суверено право да је креирају и бирају, саопштио је амбасадор Републике Србије (РС) у Црној Гори Владимир Божовић.

Он је за Дан рекао да нову владу Црне Горе неће и не треба да бира ниједна амбасада.

- Ниједна страна амбасада у Црној Гори то право нема а познавајући и високо цијенећи и поштујући уважени дипломатски кор и моје драге колеге амбасадоре ни амбицијуда то чини. За оне који то не разумију и другачије представљају, реторички постављам питање зашто онда и амбасада Србије на чијем сам челу то право такође не би имала, представљајући Републику Србију као највећу регионалну државу Западног Балкана и имајући у виду 30 процената грађана Црне Горе који се изјашњавају као Срби - нагласио је Божовић.

По његовом мишљењу, када би то тако било и могло, исто право не би одрицао ни колегама амбасадорима Хрватске, Босне и Херцеговине, Албаније, и то сходно процентима њихових сународника који живе у Црној Гори.

- Али поштујући мултиетнички и мултиконфесионални карактер суверене и независне државе Црне Горе, наша улога као дипломата је дефинисана Бечком конвенцијом и најбољим пријатељским намјерама, првенствено наших билатералних односа и интереса. Зато још једном у овом важном и историјском тренутку наглашавам и понављам да нову владу Црне Горе неће и не треба бирати ни амбасада Њемачке, САД, Србије, ЕУ, Русије или било које друге стране државе већ је то искључиво и ексклузивно право Црне Горе и њених институција и грађана у складу са највишим демократским европским и свјетским стандардима и нормама - саопштио је Божовић.

(Борба)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)