КОВИД КРИЗА ОБОРИЛА БДП: Црногорска економија склизнула за петину - главни разлог туризам

Новости онлајн

26. 09. 2020. у 19:30

КОВИД КРИЗА ОБОРИЛА БДП: Црногорска економија склизнула за петину - главни разлог туризам

Фото Влада ЦГ

ПАД бруто друштвеног производа у другом кварталу, дакле април, мај, јун - био је 20 одсто, показују подаци Монстата, што је мање за 900 милиона евра, док је у истом периоду лане био милијарду и 150 милиона.

Званично објашњење је да је то одраз пада прихода у туризму, а разлог тог "подбачаја" је свакако епидемија изазвана вирусом корона.

Василије Костић, економски аналитичар, оцењује да је здравствена криза учинила и још увек ради своје. Изазвала је, каже, пад БДП-а за преко 20 одсто, највећи у региону. Подсећа, да је и европска економија "склизнула" просечно 14 процената, британска и шпанска чак и више од црногорске економије.

- Значајан пад БДП-а је забележен и у Хрватској 15 одсто. То нам показује структура економије. И наша, као и суседне Хрватске ослоњена је на туризам и услуге. Зато слободно можемо ставити знак једнакости између корона кризе и структуре економије. Оно што никако није добро за мале економије, каква је наша, такав снажан удар, па је решавање проблема додатни изазов - прокоментарисао је Костић.

Василије Костић, Фото Влада ЦГ

Додатно оптерећење је, како истиче, презадуженост, а јавни дуг још ће да расте.

- Маневарски простор је сужен за амортизацију тренутног стања - истиче Костић.

Пореска управа саопштила је да је наплата од почетка година била преко 706 милиона евра, или пет одсто мање него у истом периоду 2019. Такође су навели, да је план из ребаланса буџета премашен за 24 милиона евра. Костић, сматра, да ће се пад прихода одразити на економске активности.

- Ковид криза не попушта. Јача у свету и то ће свакако оставити негативан утицај на пореске приходе и даљи пад економије. За нас то значи да ће за економију као што је наша - потрошачка, да ће се додатно смањити порески приходи, а биће потребно да због ковид кризе се увећају социјална давања, па ће држава морати да помогне различите категорије у друштву - поручио је аналитичар.

Предстоји избор нове владе и пред будућом извршном власти, коментарише Костић, велики је изазов.

- Нова влада је у неповољном положају, суочиће се са ковид кризом, падом прихода и економије. Зато ће морати да изабере приоритете, а не да иде логиком оно што би желела да ради. Зато је оно чим ће морати да се одмах позабави стварање одрживих финансија, а то није лако ни једноставно - каже Костић.

Заокрет

ИЗВЕСНО да је корона криза показала да треба мењати црногорску економију, уместо услуга окренути се индустрији, пољопривреди и енергетици, верују стручњаци.

Да ли је каса празна или попуњена позајмицама утврдиће нова извршна власт, односно нови мандатар, а засада је извесно да ће то бити Здравко Кривокапић из коалиције "За будућност Црне Горе".

- Ми не можемо све за 20 дана да решимо. То је немогуће, то је процес који ће да траје, али поручујем да ћу се трудити да све буде транспарентно, да сваки цент државних пара буде на изволте сваком грађанину - рекао је ових дана предложени мандатар.

С друге стране досадашњи премијер Душко Марковић је саопштио да државна каса није празна.

- Зато будућој влади поручујем да ако имају неку дилему, нека позову мене или мој финансијски тим и ми ћемо им рећи како да превазиђу проблем. Спремни смо и да о свим детаљима разговарамо у Парламенту - понудио се Марковић почетком седмице. nЗ. ЗОРИЋ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)