ЗАЖМУРИЛИ НА КРИМИНАЛНИ ДОСИЈЕ: МАНС поднео кривичне пријаве за аферу око изградње секундарне канализације у Подгорици

В. КАДИЋ

24. 09. 2020. у 14:23

МРЕЖА за афирмацију невладиног сектора (МАНС) предала је кривичну пријаву против Ивана Вуковића, градоначелника Подгорице, Филипа Макрида, извршног директора "Водовода и канализације" у Главном греаду, и Ивице Тошковића, власника компаније "Тошковићи", због њиховог учешћа у афери око изградње секундарне канализације у Подгорици, коју је МАНС недавно открио.

ЗАЖМУРИЛИ НА КРИМИНАЛНИ ДОСИЈЕ: МАНС поднео кривичне пријаве за аферу око изградње секундарне канализације у Подгорици

Фото МАНС

Вуковић и Макрид се сумњиче за злоупотребу службеног положаја, несавестан рад у служби што је резултирало закључивањем уговора са компанијом "Тошковићи", чији власник је у том моменту био правоснажно осуђен за стварање криминалне организације и утају пореза. Ивица Тошковић се у пријави МАНС-а сумњичи за кривично дело преваре и злоупотребе овлашћења у привреди. Основ да против Тошковића поднесе кривичну пријаву је имао и сам градоначелник Вуковић, али засада не постоји потврда да је то и учинио.

Фото МАНС

МАНС је минуле седмице обелоданио да су Вуковић и Макрид учествовали у додели уговора о изградњи прве фазе секундарне канализације Тошковићевој компанији, иако је то било супротно правилима КFW банке из чијег кредита се финансира овај пројекат, али и домаћем законодавству. Уговор од 1,83 милиона евра закључен је крајем марта ове године, иако је пресуда против Тошковића донесена у новембру прошле године, а период између та два догађаја био је довољан за градско руководство да се упозна са тиме коме дају милионски посао.

НЕМЦИ ОБАВЕШТЕНИ

- ПРЕСУДУ КФW банци доставио је управо МАНС на њен захтев, како би се надлежни у тој финансијској институцији упознали са свим релевантним чињеницама. То нису урадили ни Главни град, ни "Водовод" иако су били дужни да знају да ни домаће законодавство, али ни правила КФW банке, не дозвољавају закључивање уговора са правоснажно осуђеним лицима - наводе у МАНС-у.

МАНС од тужиоца тражи да испита све везе Вуковића и Макрида са Тошковићем како би се добила што прецизнија слика о мотивима градских функционера да, упркос јасним правилима кредитора, доделе посао компанији "Тошковић". С друге стране, Ивица Тошковић је у оквиру своје понуде доставио изјаву којом гарантује да није правоснажно осуђиван чиме је, како се сумња, починио кривично дело преваре и злоупотребе овлашћења у привреди. Постоји основана сумња да је управо та изјава била изговор за закључење спорног посла.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (0)