ПОКАЖИТЕ МУДРОСТ И ОДГОВОРНОСТ: Епископски савет СПЦ у Црној Гори послао поруку коалицијама

В. К.

22. 09. 2020. у 22:48

ЕПИСКОПСКИ савет Српске православне цркве у Црној Гори апеловао је на учеснике изборног процеса да "до краја покажу мудрост и одговорност".

ПОКАЖИТЕ МУДРОСТ И ОДГОВОРНОСТ: Епископски савет СПЦ у Црној Гори послао поруку коалицијама

Фото: МИтрополија црногроко-приморска

- Сабрани у светом манастиру Острогу, окупили смо се данас да заблагодаримо Светој Тројици, Богу љубави, којем смо се заветовали на јунском Тројичинданском сабору у Подгорици и његовом угоднику Светом Василију Острошком, који нас је окупио у Никшићу, у децембру прошле године и пред ким смо обновили наш завет чувања светиња. Чланови Епископског савета СПЦ Црне Горе изражавају захвалност верном народу Црне Горе што је вишемесечним достојанственим литијама истрајао у одбрани људске слободе, Цркве и њених светиња. Изражавамо дивљење и захвалност свима који су у том периоду страдали за своју Цркву, чиме су показали да су достојни потомци Светог Петра Цетињског и Светог Василија Острошког - истиче се у саопштењу.

Епископси савет подсећа да су грађанима честитали што су на изборима 30. августа "показали достојанство, зрелост, мудрост и човечност", јер су показали и себи и свету да и у условима повишених тензија изборни процес може да се проведе мирно и без инцидената.

- Посебну благодарност и честитке дугујемо свим грађанима Црне Горе који су чули вапај Цркве и после 75 година слободно гласали против тоталитаризма оних који су усвојили један закон који је имао намеру да угрози само биће Цркве, њено духовно и материјално наслеђе и опљачка црквену имовину - наводи се у саопштењу, уз захвалност и свима који су "однели историјску победу за Црну Гору и њен народ", али и честитке свима који су се доследно борили за демократизацију Црне Горе. -Зато и данас, с овог светог места, апелујемо на све учеснике изборног процеса да до краја покажу мудрост и одговорност и након остварене победе на изборима формирају Скупштину и Владу, очекујући од њих духа саможртвености, солидарности и међусобног разумевања и да буду свесни историјског значаја тренутка, напора и жртава који је наш народ уложио у ову победу.

Епископски савет ће и даље настављати да се састаје, као што се састајао и пре кризе око усвајања дискриминаторног Закона о слободи вероисповести, бавећи се свим питањима која се тичу Цркве, права и слобода њених верника и унапређења односа Цркве и државе. - Црква остаје отворена за све вернике без разлике, као и за све људе добре воље, грлећи свакога љубављу Божијом и руководећи се надахнутом речју Апостола Павла: ”Нема више Јудејца ни Јелина, нема више роба ни слободнога, нема више мушког ни женског, јер сте ви сви један (човек) у Христу Исусу - закључује се у саопштењу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)