МИТРОПОЛИТ АМФИЛОХИЈЕ: Они који су до сад владали Црном Гором су обезбожени

В.К.

21. 09. 2020. у 11:43

МИТРОПОЛИТ АМФИЛОХИЈЕ: Они који су до сад владали Црном Гором су обезбожени

Фото: Д. Миловановић

МИТРОПОЛИТ црногорско-приморски Амфилохије поручио је онима који су до сада владали да не прете да ће да руше и одлазе у шуме, јер су сви рушитељи отишли у неповрат.

Он је поновио да неће одустати да буде обновљена светиња на Ловћену и да буде изграђен храм Свете Тројице изнад Цетињског манастира.

- Црква Божја је страдала кроз векове, страда и данас. Сами знате какво је гоњење цркве било у оно време, када су владали безбожници, који су рушили и одгонили народ од цркве. Забрањивали да се иде Божјим путем. А ови који су до сада владали Црном Гором, они су њихови наследници, који су обезбожени хтели да стварају своју цркву. Какво је то безумље. Са једне стране то сведочи да је у њиховој свести присутно да без цркве, Христове, православне цркве нема опстанка овој држави, овом народу. Само што нису схватили да треба да се врате тој цркви, казао је владика Амфилохије на слави Манастира Подластва код Будве.
- То што траже неку цркву, то је показатељ да имају нечега у себи доброга и благословенога, само ако то добро и благословено прихвате и врате се својим прецима Петровићима. Не претећи да ће да руше, да беже у шуме и да одатле наставе рушење. Овде у Црној Гори се гради и изграђује кроз векове. Сви рушитељи су отишли у неповрат. Оно што су рушили, светиње Божје, све се то обнавља у ово наше време, казао је Амфилохије. –Даће Бог да се обнови и срушена светиња на Ловћену Светог Петра Цетињског. Да се обнове и друге светиње - Превлака Грбаљска. У исто време да се сагради и онај храм из времена краља Николе из 1910. Ено имам камен темељац, дођите код мене у Митрополију, у кабинет да вам покажем камен темељац на коме пише "у вријеме Краља Николе Петровића овај храм сазида цар Николај ИИ августа 1910. године". Тај камен ако Бог да ми ћемо га уградити у онај храм који ће бити саграђен изнад Цетињског манастира. Можда би ови хтели да тамо да наставе да вешају турске главе, тамо је била табла на којој су вешане турске главе у она несрећна времена. Ми хоћемо да на место те табле и тог вешања глава, па чак и непријатељских, да ту поставимо храм Свете тројице и ту преселимо ове три свехришћанске светиње да буду измад моштију Светог Петра Цетињскога. Да би се онда сабирали око тих светиња, не само ми који смо овдје , него сви други људи, замаљски народи истока и запада”, рекао је митрополит Амфилохије.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

prellee

21.09.2020. 12:12

Bravo gospodine Amfilohije, baš tako kako si rekao. Treba se vratiti svojoj, Pravoslavnoj vjeri a ne praviti novu vjeru. To može raditi samo bezbožnik, nevjernik i čovjek sluga đavla. Ne prihvatiti vjeru djedova, svojih očeva, taj ništa ne razumije i remetilački je faktor, a zašto!? Zato što je Zapad napravio poslije raspada EX-YU sve na štetu Srpskog naroda. U Hvratskoj protjerani, u BiH se konstantno proglašavaju zločincima, u Crnoj Gori ih ne priznaju, u Makedoniji ih skoro i nema, na Kosovu protjerani i onda Srbi remetilački faktor! Srbima su napravljeni uslovi za nemogući razvoj i opstanak i on se pita nešto. Ograničena kreatura koja ne razvija dobre i razumne odnose, nego samo širi mržnju, jer preko nje i OPSTAJE. Rušitelji a ne stvaraoci dobrih odnosa između bratskog naroda, Srba i Crnogoraca moraju da odu, moraju da se uklone, a Milo je jedan od njih.

Miro

22.09.2020. 00:50

Мило атеиста се обевезује испред његове комустичке партије ДПС, да ће да створи Црногорску православну аутокефалну цркву. А касније каже драматично изјавњује да ће да се бори за Црнорорски независну цкрвку до његовог последњег даха. Ово је типичан пример врхунске хипокризије да се атеиста обавезује да ће да оснује цркву али за кога, каа је он безбожац. Укратко, лаше и народ и самога себе. Није никакво чудо да га је већински народ надгласао на изборима