МЈЕДАНИЧКИ ПОТОК - ЗАГАЂИВАЧ: Река Ћехотина и даље угрожена отпадом из Рудника олова и цинка Шупља стена

М. Д.

21. 09. 2020. у 12:55

МЈЕДАНИЧКИ ПОТОК - ЗАГАЂИВАЧ: Река Ћехотина и даље угрожена отпадом из Рудника олова и цинка Шупља стена

Фото М. Дробњак

СТАЊЕ пљеваљских водотока, када је у питању загађење, боље је у односу на пре пет, шест година, али и даље лоше, оценио је Васо Кнежевић из Спортско-риболовног клуба "Липљан".

Он напомиње да су се, када су у питању пљеваљске реке, неке ствари побољшале, али да је дошло и до погоршања ситуације и неким деловима.

Тренутно највећи проблем ствара Мједнички поток који константно загађује Ћехотину, а долази са концесионог подручја Рудника олова и цинка "Шупља стена", где експлоатацију обавља фирма "Градир Монтенегро".

ПОСТРОЈЕЊЕ

КНЕЖЕВИЋ напомиње да је до погоршања стања дошло и у ситуацији када се комуналне отпадне воде директно уливају у реку Ћехотину иако је изграђено постројење за пречишћавање отпадниох вода које није у фунцији. Напомиње да је Рудник угља смањио загађење реке, а да се нада да ће то урадити и Термоелктрана кроз пројекат еколошке реконсреукције.

Васо Кнежевић, Фото М. Дробњак

- Ово је тренутно највећи загађивач реке Ћехотине. Инспектор за воде, по пријави СРК "Липљен", је још прошле године наложио овој фирми да ангажује акредитовану установу која ће детаљно испитати негативан утицај на воду Ћехотине, као и на флору и фауну реке. Ангажован је ЦЕТИ, и по незваничним информацијама резултати су катастрофални, како у погледу квалитета воде Ћехотине, тако и у погледу живог света низводно од Мједничког потока - казао је Кнежевић, уз напомену да СРК "Липљан", који газдује пљеваским водотоцима није добио те резултате, али да из поузданих извора имају информацију да су они катастрофални.

Кнежевић истиче да се фирма "Градир Монтенегро", која је власник Рудника олова и цинка "Шупља стена", брани да то загађење не потиче од њих већ од старих рударских јама које нису у њиховој надлежности, али које се ипак налазе у њиховом експлоатационом подручју.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)