ГРАЂАНИ ШТИТЕ СТОЛЕТНА СТАБЛА: На северу Црне Горе протести због сече шуме, траже обуставу експлоатације

З. З.

17. 09. 2020. у 14:30

ДРВОПРЕРАЂИВАЧИ и групе грађана из општина са севера државе из Плава, Берана, Андријевице протестују минулих седмица због неконтролисане сече шуме.

ГРАЂАНИ ШТИТЕ СТОЛЕТНА СТАБЛА: На северу Црне Горе протести због сече шуме, траже обуставу експлоатације

Фото: Архива Новости

Траже да се до избора нове извршне власти обустави експлоатација која је дата под закуп концесионарима, како тврди Брано Оташевић, представник Месне заједнице Мурино, под сумњивим околностима.

- Тражимо да се преиспита досадашњи начин газдовања шумама, додела концесија, да се израчуна ко је имао више користи - концесионари, држава, локалне самоуправе, односно грађани. Желимо да се све то јавно саопшти - рекао је Оташевић.

Нусрету Калачу, директору Управе за шуме, како каже, та прича је очекивана. Све то, оцењује, може да нанесе штету онима који се баве тим послом.

- Ако неко ради супротно закону, ту су надлежни органи да то преиспитају, покрену поступак за утврђивање одговорности. Међутим, свака политизација и доношење одлука ван институција система, забрана било које активности може створити несагледиве последице по буџет државе, али и интерес грађана, јер видимо да се ових дана дижу тензије у ојединим општинама које су по мени непотребне - прокоментарисао је Калач.

Концесионари у плавској општини, како наводи Оташевић, нису водили рачуна о интересима грађана и на то су, истиче, упозорили директора за Управу шума.

Калач негира такве наводе. Каже, сви концесионари измирују на време све обавезе, а сваки уговор је, потцртава, покривен банкарском гаранцијом. То потврђују, тврди, и приходи који су 20 одсто већи него годину раније.

- Ми смо за шест месеци имали 3,7 милиона евра прихода, што је за 600.000 више у односу на 2019. - каже Калач.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)