ПАЦИЈЕНТИ СПАВАЈУ НА КЛУПАМА, ИЗБИО СУКОБ СА ЛЕКАРИМА: Грађани вређали докторе у Никшићу, реаговала полиција

В. КАДИЋ

17. 09. 2020. у 09:07

СВЕ смештајне капацитете у никшићкој општој болници попунили су пацијенти инфицирани вирусом корона, а они који куцају на врата ове здравствене установе биће преусмерени у болници Брезовик. За само неколико сати примљена су 23 пацијента.

ПАЦИЈЕНТИ СПАВАЈУ НА КЛУПАМА, ИЗБИО СУКОБ СА ЛЕКАРИМА: Грађани вређали докторе у Никшићу, реаговала полиција

Фото: Приватна архива

У уторак вече било је драматично испред Опште болнице у Никшићу када многи оболели нису могли да буду примљени, а неки од њих седели су на плочницима, лежали на клупама. Сцене су биле застрашујуће и у једном тренутку подсећале на неке из суседства. Мишо Јовановић провео је добар део дана на клупи.

- Позитиван тест на вирус корона стигао је прекјуче, мом оцу је потврђена упала плућа, он још увек нема терапију. Дошли смо јутрос око 11 сати. Урадили смо ЦТ, а онда смо чекали на преглед све до шест, седам сати увече. Они су га прегледали и рекли да је за болничко лечење, да није за Брезовик, него да је тежи случај и да чекамо да се смести овде у болници, али да нема места. Он више није могао, па је легао на клупу на крају - казала је Јовановићева кћерка Тања.

СЛОЖЕНА ситуација је и даље у Беранама, али и другим црногорским центрима. На Цетињу је тренутно 27 особа инфицирано вирусом корона, опоравило се њих 114, а четири особе су преминуле. На грађане се апелује да избегавају окупљања на јавним местима, да поштују физичку дистанцу, избегавају руковања и друге физичке контакте који су део уобичајеног начина поздрављања.

У једном тренутку атмосфера исред болнице била је толико усијана да су грађани почели да вређају лекаре и директора болнице, па је убрзо стигла и полиција.

- Вероватно неко мисли да то можда се ради боље, стручније, у сваком случају захтева нормалну комуникацију. Зато је особље у једном тренутку, због личних увреда, позвало органе реда да интервенишу. Надам се да таквих сцена више неће бити, морамо се сви цивилизовано понашати. Ником није лако у овом тренутку и свако мора да дадне свој допринос да изађемо из ове кризе - рекао је Илија Ашанин, директор Опште болнице.

Докторица Душанка Милатовић, начелница Инфективног оделења Опште болнице у Никшићу, казала је да су места на интерном и психијатријском одељењу попуњена.

- Било је много заражених, мнгго људи је долазило на преглед са упалама плућа. Сви су збринути на крају. Било је мало проблема док смо нашли места за све, али сви су збринути. У Никшићу је велики број заражених и морамо сви скупа да радимо на томе да се број смањи, да се људи излече - казала је Милатовићева.

Чланови НКТ/Фото: Влада Црне Горе

Овај град и његове болнице посетили су Јевто Ераковић, директор Клиничког центра Црне Горе, и представници кризног медицинског штаба НКТ-а Нермин Абдић и Хасиб Лукач.

- Никшић се налази у једној опасној ситуацији и само одговорношћу грађана можемо избећи неке теже последице, које не бисмо желели нико од нас да види. Према томе, један велики апел за све грађане Никшића да се придржавају свих мера НКТ-а и да не дозволимо да ни они нити наши најближи дођу у било какву ситуацију коју нико од нас не би желео - рекао је Ераковић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)