ПОЛА ПЛАТЕ ТЕК ДА ПОТКРПИ ЂАКА: Уочи почетка школске године родитељи у небраном грожђу, издаци за школарце високи

З.ЗОРИЋ

14. 09. 2020. у 07:55

ПОЛА ПЛАТЕ ТЕК  ДА ПОТКРПИ ЂАКА: Уочи почетка школске године родитељи у небраном грожђу,  издаци за школарце високи

Фото М. Лабудовић

ПОЧЕТАК школске године све је ближе.

Иако ће од 1. октобра у школске клупе сести само ђаци од првог до шестог разреда основне школе, као и полазници првог разреда средње школе, сви родитељи који имају децу школског узраста већ пребирају по новчанику. За куповину свега неопходног да дете крене у освајање знања, из кућне касе треба издвојити бар 250 евра, односно пола просечне плате.

Треба набавити уџбенике, школски прибор, али и опремити наследнике с обућом и гардеробом. Још ако се узме у обзир да неке породице купују све пута три, кад се све стави на папир, рачуница показује да ће кућни буџет бити "олакшан" и за више стотина евра.

Мајка троје ученика из Подгорице Магдалена Ђ. каже да је раније за уџбенике потрошила око 300 евра, а ни прибор није био јефтин.

- Ђачке торбе имају од прошле године, али смо за свеске, оловке, темпере, водене и дрвене бојице, блокове, додатни прибор за медицинску и електрошколу потрошили сигурно више од 100 евра - навела је наша саговорница.

ТРОШАК И ЗА МАСКЕ

РОДИТЕЉИ негодују и што уз све што треба детету за школу, морају улкалкулисати две односно три маске дневно, значи око један евро.

- Имам три ђака. Најмлађи је у другом разреду основне школе. Њему за пет радних дана треба за маске пет евра. Ако томе додамо и ужину од 50 центи за кифлу, трошкови се гомилају.

Двоје старијих иду у средњу и њима када су у школи требају маске, па превоз аутобусом, а уз то ћерка је у медицинској где су вероватно услови још оштрији - испричала нам је Магдалена Ђ. из Подгорице.

Мало је каже одложила куповину одеће и обуће јер није била сигурна када ће почети школска година, али сада како се ближи, биће јој потребан додатни новац.

СКУПО Опремање школараца оптерећење за родитељски буџет, Фото Танјуг

- То су деца у развоју и стално им треба обнављати гардеробу. Искористићу тренутне акције па ћу патике покуповати на попусту. Има и снижења на гардеробу, али треба купити тренерке, фармерке, дуксерице, и шта све још. Издвојила сам 500 евра и надам се да ћемо покуповати све што треба за почетак. Срећа је што се супруг бави приватним послом, па можемо да издвојимо. Само се питам како је оним родитељима који имају само једну или две просечне плате. Са тим је готово немогуће опремити децу за школу - прокоментарисала је наша саговорница Магдалена.

А ми смо проверили по књижарама. Мале свеске најјефтиније су око 20 центи, са тврдим повезом коштају и преко једног евра. Велике свеске меких корица су пола евра, а тврдих више од евро и 50 центи. Руксаци и ђачке торбе су од 20, па навише, а комплет перница око 15 евра.

Фармерке се могу наћи на снижењу и по десетак, али оне скупље су и више од 50 евра.

Дуксерице су од осам па навише, а комплет тренерке од 20 евра па и више у зависности од марке. Патике сада са снижењем од 50 или 70 одсто најјефтиније су око 30 евра, а оне маркиране су више од 100 евра.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)