ХЕРЦЕГ НОВИ СЛАВИ СВЕТОГ СТЕФАНА, ЗАШТИТНИКА ГРАДА: На Тргу од ћирилице проговориће духовност и идентитет народа

В.В.

15. 08. 2020. у 15:47

ХЕРЦЕГ Нови је веран традицији обележавања славе и поштовања свеца заштитника оснивача града, Светог архиђакона Стефана, потврђено је литургијом коју је у храму Светог Спаса на Топлој служио митрополит црногорско приморски Амфилохије, а одмах потом и отварањем седмог Трга од ћирилице у Његошевој школи.

ХЕРЦЕГ НОВИ СЛАВИ СВЕТОГ СТЕФАНА, ЗАШТИТНИКА ГРАДА: На Тргу од ћирилице проговориће духовност и идентитет народа

Фото: В.В.

И литургији и програму отварања ове значајне манифестације присуствовали су уз вернике и председник Општине Херцег Нови Стеван Катић, председник Скупштине општине Никола Самарџић, потпредседници Милош Коњевић и Данијела Ђуровић са сарадницима као и конзул Србијуе у Херцег Новом Зоран Дојчиновић и председник Општине Беране, Драгослав Шћекић.

- Овај празник симбол  је јаке везе житеља Херцег Новог и Српске православне цркве, која траје поколењима, поручио је председник Катић. Потом је додао да се ове године слава оснивача града обележава са мање гостију него што је то било претходних година, али радост овог празника са Херцег Новим деле многи грађани и пријатељи који су упутили честитке и речи подршке.

Катић је посебно захвалио митрополиту Амфилохију јер је присуством увеличао прославу и увек  је уз верни народ Херцег Новог.

Говорећи о Тргу од ћирилице, Катић је  истакао да ова манифестација чува вредности које су преци бранили оснивањем Топаљске комунитади, пре више од 300 година – језик и ћирилично писмо, слободу исповедања православне вере и право на подизање и чување православних храмова.

- Са Трга од ћирилице ће наредних дана, кроз духовност и културу проговорити идентитет народа овог краја, чија је важна одредница увек било православље. Порука која ће још једном бити послата, јасна је и одлучна – Не дамо светиње! Сви заједно, одбранићемо правду и основна људска права, како нам то налажу част и достојанство - поручио је Катић.

Митрополит Амфилохије на почетку беседе поручио је „славски хлеб  продужетак је хлеба живота, па се овде  учимо како да делимо оне дарове које је Бог дао подједнако свима, да не отимамо једни од других него да их братски дијелимо".

Фото: В.В.

- Зато се посебно радујем што су господин Катић и управа града наставили живо предање сабирања око хлеба живота и учења како треба делити тај хлеб, казао је Митрополит, честитао  празник, уз жеље за добро здравље, спасење и исцељење од "вируса који су пролазни, али и оних много опаснијих вируса који овђе и до данас владају, а то су вирус богоморства и братоубилаштва, од који смо сви помало оболели, а нарочито они који су данас на власти, поручио је Митрополит.

Црква је независна од зла, мржње, греха, то је црква Божија, чуло се у митрополитовој беседи уз подећање да је на Топлој  Његош учио школу „ћирилицу наравно, Свето писмо, италијански језик , ту је започео своје науке. Пред покољењем је записао, да нада нема право ни у кога, до у Бога и у своје руке и „надање се наше закопало на Косову у једну гробницу".

- Није то безнађе. То је наставак живоносног гроба Христа васкрслога. Косовски завет је изданак Новога завјета, Нови завет је за вријеме Христово утемељен на распећу, смрти и Васкрсењу. Косовски завет је завештање том и таквом гробу Христа Васкрслога и светих Божијих људи. То је владика Раде овде научио, и у Савини, казао је митрополит и истакао да верује да ће бдати Бог и да црква Његошева васкрсне на Ловћену.

Фото: В.В.

У Његошевој школи

- Он је горе утамничен, горе је побегао из блата из низина, „ако ме тамо не сахраните , нека сте проклети". Рушећи му цркву на Ловћену, Црна Гора је обурдана. Подижу се храмови ловћенски, одавде до Америке. Вечна је Црна Гора ако се држи вечних начела живота свога, речи су митрополита Амфилохија.

Окупљенима се обратио и председник херцегновске црквене општине Зоран Лазаревић, подсетивши да Херцег Нови слави Пренос моштију светог архиђакона Стефана као крсну славу и свеца заштитника оснивача града, Краља Твртка Првог Котроманића, који је граду дао име Свети Стефан које је касније промењено у ово којхе град на улазу у Боку данас носи.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)