ЂУКАНОВИЋ ОДГОВОРИО НА ОПТУЖБЕ ЗА УБИСТВО НОВИНАРКЕ: Афера потреса Црну Гору, Мило тврди да је то политички напад

В. К.

14. 08. 2020. у 20:12

МИЛО ЂУКАНОВИЋ, председник Црне Горе изјавио је да је у случају Можура све беспрекорно чисто одрађено, и да у Црној Гори нема ни једног кривца.

ЂУКАНОВИЋ ОДГОВОРИО НА ОПТУЖБЕ ЗА УБИСТВО НОВИНАРКЕ: Афера потреса Црну Гору, Мило тврди да је то политички напад

Фото: ЕПА

Истакао је да опозиција, део НВО сектора и део медија покушавају да оштете аурторитет председника државе, не штедећи ни државу.

Ради се о догађају - убиству новинарке Дафне Каруане Галиције која је истраживала послове везане за капитални пројекат изградње ветроелетрана на Можури изнад Улциња. Медији су објавили истраживање у којем се наводи да је компанија “17 блек”, која се налази у власништву Јиргена Фенеча, малтешког предузетника који је ухапшен због укључености у њено убиство, повезан са компанијама које су купиле црногорску ветроелектрану Можур.

- Верујем да такве приче више никог не изненађују, време је предизборне кампање, то је већ постало део традиције нашег политичког живота у Црној Гори. Наши политички кокуренти свесни својих дефицитарних снага поокушавају да производњом афера науде ДПС-у а онда и мени, казао је Ђукановић.

- Цела Црна Гора сведочи колико је било таквих афера и како је свака завршила. Нема ту ништа ново, ово је једна афера из таквог репертоара. Министарство економије саопштило је чињенице које су веч релевантне. У једном делу тог периода био сам председник Владе и нисам нашао за сходно да реагујем. Све је у том процесу урађено беспрекорно законито, а држава није ништа изгубила у том послу него је чак на добитку јер је ово вредна инвестиција.

Све је у том процесу урађено беспрекорно законито, јасан је Ђукановић.

Ђукановић је саопштио је да одабран први концесионар, када су се суочили са проблемом да он не може да заврши инвестицију у предвиђеном року.

- Пожелео је да добије или новог партнера, или да прода своја концесиона права у складу са прописима из нашег правног система. Држава је учествовала у доношењу одлуке о промени уговорних страна у том послу. Услов наш је био да се партнер може променити само ако је из тог реномеа као и претходно одабрани, на срећу добили смо државну компанију из чланице ЕУ, "Енемалту". Након детаљног сагледавања њихове понуде, сагласили се и донели уговор, у којем смо се договорили да је рок од 60 дана да дође до промене чињеничног стања у привредном регистру, што се и догодило. Енемалта је преузела концесиона права и све је резултирало завршетком инвестиције две године касније. Тако да данас имамо један нови производни енергетски субјект у ЦГ. На приговоре да је тиме фаворизован тај нови произвођач, тиме што је добио могућност да продаје електричну енергију, одговор је врло једноставан и он је већ саопштен. Тачно је да је пет милиона годишње се субвенционира цена електричне енергије за тај капацитет производње, након тих 12 година доноси 60 милиона, након тога мора да га реконстуише и преда држави Црној Гори, мислим да је он вредан 78 милиона евра. Јасна је рачуница да држава ту није ништа изгубила, навео је Ђукановић, додајући да све остало што се конструише на ту причу је „плод злих плод најпоганије маште, која се нажалост настанила у делу црногорске јавности, где се покушавају неке сумње са Млате повезати са Црном Гором а све како би наудили власти“.

- Држава Црна Гора не зна ништа о томе и не може имати никакве везе са тим. Наш једини парнер у тој причи је била њихова државна компанија. Шта су они радили, да ли су нешто радили и да ли има икаквог смисла све то треба да одгонетну њихови државни органи, њихови истраживачки новинари. Ми смо заинтересовани да као одговоран партнер да дамо сва могућа сазнања, али не можемо да дамо оно што немамо, што не знамо и што се дешавало потуно мимо нас. Ни један  појединац из државе Црне Горе ни тада ни данас не може сносити никакву одговорност.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

Master

15.08.2020. 02:14

Nema rupe toliko male da se sakrijes,mozda je zakon spor ali ce te ipak stici, u to budi sasvim siguran. Dugo pratim milogorce, plsle izbora ce biti bezanije a znajuci vas na vlasti prelaska u druge partije vam nije strano samo da bi vladali.

VeKo

16.08.2020. 07:36

Ovaj put ako Djukanovic pobijedi to će biti krah ljudstva i čojstva u CG. Smatracu da crnogorci nemaju svoj identitet i da su pali kao ljudi. Uostalom ta šačica poturica i šiptara dobija od Mila mrvice tako žive u poslednjih 30 god. Nijesu džaba promijenili vjeru. Neka samo oni budu Milovi glasaci.