СВЕШТЕНИЦИ ЋЕ УВЕК БИТИ ИСПРЕД СВОГ НАРОДА: Пред државним тужиоцем у Херцег Новом тројица свештеника и председник црквене општине

В. В.

11. 08. 2020. у 16:11

СВЕШТЕНИЦИ ЋЕ УВЕК БИТИ ИСПРЕД СВОГ НАРОДА: Пред  државним тужиоцем у Херцег Новом тројица свештеника и председник црквене општине

Фото:

ДРЖАВНИ тужилац у Херцег Новом саслушао је данас у својству грађана, а како је објашњено због прикупљања додатних информација о литији одржаној 21.јуна, председника црквене општине Топаљско- херецегновске Зорана Лазаревића и свештенике Николу Тодоровића, Зорана Миљанића и Драга Пешикана. Лазаревић је након вишесатног саслушања рекао да сматра да нема елементата кривичног дела јер у моменту када је одржана литија Црна Гора је важила за корона фри дестинацију.

- Имали смо професионалан приступ са њихове стране, а сматрамо да у нашим радњама нема елемената кривичног дела које би могли  да нам ставе на терет, објаснио је Лазаревић и додао да је ситуација била таква да се знало да ће бити молебан и литија, а са друге стране људи су сматрали да је дозвољено да се дође у већем броју јер је био проглашен крај епидемије. 

Изјаве су након салсушања дали и свештеници, често поздрављани аплаузом грађана који су се окупили да им пруже подршку.

Свештеници ће увек бити испред свога народа, поручио је отац Никола Тодоровић.

- Нисмо политизовали ове скупове, нисмо имали намеру да политизујемо ове скупове, иако се томе у времену у коме живимо даје тај значај. Избори су 30. августа.  Имали смо  паралелну причу што се тиче њихових  активности, њихових ауто  литија а предводи их један полицајац и то смо рекли, између редова. Ми служимо Господу, Светом Василију, свом народу поштујући мере ових закона али пре свих  мере и законе Божије.

Јереј Зоран Миљанић био је одлучан да ћше борбу наставити, како је рекао из „ позиције грађана другог реда".

- Није то тако постављено просто или са неким предумишљајем. Можда и јесте. Али ми то гледамо кроз једно допуштење или промисао Божију да као грађани другог реда који су у сопственој држави унижени, добијемо нову снагу и боримо се за боље друштво и нове законе - казао је Миљанић.  

Отац Драго Пешикан саслушан је  нешто касније али је и њега стрпљиво сачекала група грађана којој се обратио  објаснивши да је  дужност свештеника  да са верним  народом брани цркву Божију.

- То ћемо радити до краја, рекао је отац Пешикан и додао  да је црква  стуб истине и правде, и ми смо дужни да сведочимо Христа васкрслога и да ако треба и животом бранимо веру. Наше је да стардамо за Христа. Хвала верном народу Херцег Новог  и целе Црне Горе  који брани своју свету цркву од првог дана када је донесен овај безбознички закон и који се и данас сабрао овде да брани своје свештенике и представнике црквених  одбора. То је  истинска Црна Гора и нека је сачува Бог од свега и свих болести а најтеже су оне душевне попут, братомржње - објаснио је отац Драго Пешикан.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)