ПОГЛАВЉЕ 27 НЕМОГУЋА МИСИЈА: Црна Гора се обавезала да до 2030. ГОДИНЕ испуни мере из области очувања животне средине

И. Д. С.

четвртак, 06. 08. 2020. у 06:47

ПОГЛАВЉЕ  27 НЕМОГУЋА МИСИЈА: Црна Гора се обавезала да до 2030. ГОДИНЕ испуни мере из области очувања животне средине

Фото deponija.me

ЦРНА Гора се у оквиру поглавља 27 обавезала да рециклира 50 одсто отпада папира, пластике, метала и стакла до 2030. године. Такође, држава намерава да до тог рока спроведе рециклирање најмање 70 одсто неопасног грађевинског отпада, како би испунила завршна мерила из поглавља које се односи на животну средину и климатске промене.

То пише у Нацрту акционог плана за испуњавање завршних мерила у поглављу 27, који се налази на јавној расправи до 28. августа ове године. Из невладине организације "Озон" тврде да не постоји теоретска шанса да се ови услови испуне до задатог рока.

Шефица Радне групе за ово најзахтевније поглавље, Ивана Војиновић, недавно је најавила велике инвестиције у екологију Црне Горе.
- Поред досадашњих инвестиција у ову област, у наредних 15 година биће уложено нешто више од милијарде евра, из различитих извора финансирања, попут ИПА и осталих ЕУ фондова, државног и општинских буџета, међународних финансијских институција - саопштила је Војиновићева.
Рециклажа отпада је велики бизнис у земљама Европске уније, па је у Нацрту плана наведено да поменуте услове Црна Гора намерава да испуни до 31. децембра 2030. године.

УПРАВЉАЊЕ ОТПАДОМ

ПЕРОВИЋ наглашава да постоје само две, донекле уређене депоније у Црној Гори, једна у Подгорици, друга на Можури, између Бара и Улциња.

- Ниједна друга општина нема уређену депонију. Тржиште рециклаже почива великим делом на принципима сиве економије, јер оне компаније које су регистроване као рециклажни центри, заправо немају много посла. Већина отпада завршава на сивом тржишту, а да ли одлази из Црне Горе или остаје, велико је питање - рекао је директор еколошког покрета.

Према речима директора еколошког покрета "Озон", Александра Перовића, тренутна ситуација са отпадом знатно је гора упркос раније забележеном тренду повећања степена рециклаже. Узрок је, како тврди, криза изазвана короном. Сматра и да рок који је Влада зацртала не би био реалан ни у случају да су тренутни услови идеални, с обзиром на праксу која се тренутно спроводи.

- Медицинске маске и други инфективни отпад завршавају помешани са комуналним отпадом, што значи да део материјала који би могао бити рециклиран, то више није.

Александар Перовић, Фото ozon.org.me

Тренутна пракса је да се све меша и одлаже на комуналне депоније. Предтретман који подразумева издвајање отпада који може да буде рециклиран, онемогућен је законом. Такву праксу ЕУ сигурно неће подржати - казао је Перовић за "Новости".

Како истиче, та НВО се два пута обратила Влади и Националном координационом телу за заразне болести поводом велике количине медицинског отпада коју за собом остављају домаћинства и привредници, али, како каже, нису добили никакву одговарајућу реакцију.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)