У ПАКЕТУ 1,22 МИЛИЈАРДЕ: Подгорица усвојила трећи сет мера помоћи грађанима и привреди

З.З.

25. 07. 2020. у 06:49

УСВОЈЕН је нови социо-економски пакет за помоћ привреди и грађанима за санирање последица корона кризе.

У ПАКЕТУ 1,22 МИЛИЈАРДЕ: Подгорица усвојила трећи сет мера помоћи грађанима и привреди

Фото ВН/Танјуг/дф

Пакет "тежак" 1,22 милијарде евра, поручено из извршне власти, неће угрозити финансије, нити ће због његове реализације бити нових задуживања. Конкретно туристичка делатност имаће једногодишње смањење ПДВ на храну и пиће са 21 на седам одсто. Такође, субвенције на зараде, али и могућност рефинансирања кредита, за које ће држава плаћати камате од 12 до 24 месеца. До 2024. године, до када је и орочен социо-економски програм планирана су издвајања за пољопривреду вредна скоро 90 милиона евра, односно за иновационе пројекте, улагања у ИТ сектор 30 милиона.

Одлучено је и да држава настави још три месеца, дакле јул, август, септембар, да субвенционира зараде у делатностима које су биле затворене мерама НКТ-а у пуном износу минималне бруто зараде, а за угоститељство и друмски саобраћај, те запослене који су у самоизолацији или карантину, родитеље или старатеље деце до седам година због затварања вртића 50 одсто минималца.
- Процене су да ће за то требати још 18 милиона евра, а обухватиће 3.500 предузећа, односно 25.000 запослених. Морам истаћи и да ће субвенције за нова запошљавања бити 70 одсто минималне зараде - рекла је Драгица Секулић, министарка економије.
У уторак ће се пред посланицима наћи предложени Закон о пензијско-инвалидском осигурању. И то допуњен амандманом ДПС да повећање од 13 одсто обухвати све пензионере који примају минималну пензију од 128 евра.

Дамјановић: Предизборни маркетинг

ПАКЕТ се доноси 38 дана пред изборе и неодољиво подсећа на политички, предизборни маркетинг.

- Документ на 217 страна више подсећа на стратегију регионалног развоја до 2024. године него на ургентни пакет помоћи привреди и грађанима. Ако се изузму директна давања од 15-20 милиона евра и подршку туристичкој привреди од око милиона, а губи се и 600 милиона евра, тешко се може говорити да је трећи пакет усмерен на санирање последица корона кризе - сматра Александар Дамјановић, независни посланик.

- Одлучили смо да заштитимо најрањивије и да се свима исплати разлика ретроактивно од јануара ове године. Осим тога, у августу ћемо исплатити једнократну помоћ по 200 евра корисницима материјалног обезбеђења и борачких надокнада - најавио је премијер Душко Марковић.

Он је нагласио да трећи пакет помоћи неће угрозити јавне финансије, да је новац обезбеђен кроз ребаланс буџета. Све потрошачке јединице задужене су да у року од десет дана ревидирају своје буџете и да од непотрошеног новца уштеде најмање десет одсто. Смањиће кирије за смештај 30 одсто, а уколико то не могу тражиће јефтинији простор. Процене су да би уштеда могла бити 17 милиона евра.

ДФ: СМАЊЕЊА ПОСЛЕ ИЗБОРА

- ОВО је једна весела влада, са веселим премијером која ових дана са својом причом увесељава јавност. А суштина је да нас након избора, који нису случајно заказани у време највеће епидемије, очекује смањење зарада у јавном сектору. Према нашим сазнањима и увођење кризног пореза и то 15 одсто на све плате изнад 15 одсто. Било би поштено да ова влада каже пензионерима, који су њихово чврсто бирачко тело, да ће им смањити пензије - рекао је један од лидера Демократског фронта Небојша Медојевић.

- Планирано је и смањење броја службених возила и да се по том основу уштеди пет милиона. У плану је и предлагање измена Закона о зарадама у јавном сектору како би се изједначила политика зарада у предузећима где је држава већински власник - наговестио је премијер Марковић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)