ИНЈЕКЦИЈА ЗА ТУРИЗАМ 68 МИЛИОНА

И. Д. СТОЈАДИНОВИЋ

23. 07. 2020. у 10:20 >> 00:32

У ОКВИРУ трећег пакета мера подршке привреди и грађанима за ублажавање последица пандемије вируса корона, Влада ће издвојити краткорочно 67,85 милиона евра до 2022. године за помоћ туристичкој привреди и те мере ће укључити субвенције каматних стопа, субвенције за приватни смештај, обртна средства за ликвидност и нижи ПДВ, казао је јуче премијер Душко Марковић у парламенту у оквиру премијерског сата.

ИНЈЕКЦИЈА ЗА ТУРИЗАМ 68 МИЛИОНА

Фото Влада ЦГ

Према његовим речима, Влада је уложила напоре да очува економску супстанцу у сектору туризма, те је у оквиру другог пакета мера уплаћено 12,14 милиона евра за 40.422 зараде за више од 2.100 предузећа, а Инвестиционо-развојни фонд је пласирао кредите вредне 81 милион евра.

РАЗМАТРАЈУ ЗАКОН О ПДВ

ПОСЛАНИКА СДП Рашка Коњевића занимало је зашто је владајућа већина одбила законске предлоге који се односе на смањење стопе ПДВ за туристичку и угоститељску делатност, због чега су, како тврди, већ четири године присутни хотелијери који имају повлашћени порески статус. Марковић је у одговору казао да Влада неће дозволити да им садашња криза наметне додатни терет на ионако скромне буџете.

- Као једна од мера разматра се измена Закона о ПДВ у смислу смањења пореских стопа за туристичку и угоститељску делатност у периоду кризе и то питање се веома детаљно анализира - казао је Марковић.

- Трећи сет мера ће бити сутра на седници Владе. Он укључује субвенционисање каматне стопе за репрограм кредита код ИРФ-а и банака, вредне 12 милиона, примену ниже стопе ПДВ-а од седам одсто на период од годину дана укупно вредне 16 милиона евра, кредитну линију код ИРФ-а за ликвидност и обртна средства са субвенционисаном каматном стопом, субвенције за издаваоце приватног смештаја од три милиона евра, као и субвенције за туроператере и средства за промоцију - казао је Марковић.

Премијер је објаснио и да трећи пакет помоћи грађанима и пивреди предвиђа дугорочни сет мера у туризму који ће се примењивати до 2024. године, укупно је вредан 131,7 милиона евра и бави се инвестицијама за завршетак постојећих објеката, реконструкцију и изградњу нових, диверзификацију туристичког производа и авио-доступношћу.
На допунско питање потпредседника Скупштине Бранимира Гвозденовића, како ће држава ојачати ИТ сектор и привреду, Марковић је одговорио да ће у трећем пакету мера, Влада дати подстицаје кроз два предлога закона које ће утврдити на седници планираној за данас.
- Желимо да од 1. септембра подстицајне мере ступе на снагу. Међу њима су олакшице за почетак пословања (стартап) предузећа која ће бити ослобођена пореза за пет година, умањење за порезе и доприносе за запошљавање до 50 одсто - рекао је Марковић. - Такође, ту је и ослобађање пореза и доприноса за рад на иновативним пројектима, ослобађање пореза на добит у стопроцентном износу за реинвестирање у иновативне делатности, за улагање у стартап и фондове за финансирање иновативних пројеката, за донације научноистраживачким институцијама, умањење пореза на непокретност, за изградњу инфраструктуре, за иновациону делатност и успостављање фонда за иновације.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (0)