ЦРКВА ОДБИЛА УЛТИМАТУМ Епископски савет: И даље траже регистрацију СПЦ и оглушују се о примедбе на које указујемо

Велиша Кадић

22. 07. 2020. у 08:00

СА жаљењем констатујемо да је најновијим предлогом Владе пред Цркву постављен ултиматум у ком се тражи обавезна регистрација Митрополије и епархија СПЦ.

ЦРКВА ОДБИЛА УЛТИМАТУМ Епископски савет: И даље траже регистрацију СПЦ и оглушују се о примедбе на које указујемо

Новости

У потпуности је игнорисана и одлуга Светог архијерејског сабора од 26. маја 2006, којом је највише тело СПЦ признало обновљену независност Црне Горе и тиме извршило пријаву традиционалног континуитета древне Зетске митрополије и осталих епископија у Црној Гори.

Ово је јуче саопштио Епископски савет СПЦ у Црној Гори, после неуспелих разговора експерата Владе и Митрополије црногорско-приморске (МПЦ) о спорном Закону о слободи вероисповести. Најновије предлоге црногорске владе, Епископски савет окарактерисао је као - ултиматум. Како наводе, представници државе оглушили су се о кључне примедбе на које експерти МПЦ месецима указују, што је јуче и довело до прекида дијалога.

После неуспелог разговора из Савета, такође, наводе да су се, и поред огромне забринутости свештенства, монаштва и верног народа, одазвали позиву Владе, верујући да ће доћи до заједничког прихватљивог решења.

- Очекивали смо да је тим Владе од 11. марта до данас имао довољно времена да размотри наше предлоге и да ће нам доставити писани одговор. До тога, нажалост, није дошло - поручује Епископски савет. - Одлука Светог архијерејског сабора СПЦ је 1. децембра 2006. званично уручена тадашњем председнику Црне Горе Филипу Вујановићу. Осим тога, игнорисана је и пријава коју је 8. марта 2012. године митрополит црногорско-приморски Амфилохије званично доставио Министарству унутрашњих послова, о чему постоји доказ који је познат и достављен је Влади Црне Горе.

С друге стране, премијер Душко Марковић констатовао је да је дијалог завршен без резултата, упркос, како је навео, бројним уступцима које је направио Владин преговарачки тим.

Влада ЦГ

 

- Прихватили смо да се поступак утврђивања земљишно-књижних уписа из управног поступка премести у редовни судски поступак, где терет доказивања власништва пада на државу, а не на Цркву - рекао је Марковић. - Предложили смо нови члан 63 Закона, чиме смо прихватили да СПЦ настави да користи све црквене и манастирске објекте, имања и друге непокретности које су државно власништво или се у судском поступку утврди да су државно, верско и културно добро. Предложили смо и нови члан 64 Закона, и искључили могућност да верске објекте може користити било која верска заједница, осим МЦП и других епархија СПЦ у Црној Гори.

Марковић је рекао да су циљеви "ових уступака били превазилажење несугласица и подела у православном бићу Црне Горе и изградња поверења између државе и Цркве".

Влада ЦГ

 
ПОЛИТИЧКИ МАРКЕТИНГ

ЈАСНО је да Влада, за разлику од Цркве, ни овом приликом није имала искрене намере да се кроз дијалог дође до заједнички прихватљивог и одрживог решења већ је позив за дијалог очевидно служио за нове уцене и актуелни политички маркетинг, у чему Црква не може и не жели да учествује - поручују из Савета.

ОБЕСМИШЉЕНЕ ИЗМЕНЕ

РАЗМОТРИЛИ смо Владин предлог потенцијалних измена чланова 63 и 64 Закона и констатујемо да су они у суштини обесмишљени уз инсистирање Владе на опстанку члана 62 којим се, истина условно, црквена имовина проглашава за државну, иако то она никада није била у историји Црне Горе - саопштио је Епископски савет СПЦ.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)