ПОСЛЕ 19 ДАНА ПРЕКИНУЛА ШТРАЈК ГЛАЂУ: Професорки Јасминки се погоршало здравстевно стање (ФОТО)

Б. Дабић

21. 07. 2020. у 17:35

ПОСЛЕ 19 ДАНА ПРЕКИНУЛА ШТРАЈК ГЛАЂУ: Професорки Јасминки се погоршало здравстевно стање (ФОТО)

Новости

ПРОФЕСОРКА филозофије Јасминка Милошевић прекинула је штрајк глађу након 19 дана.

Данас, после подне њено здравствено стање додатно се погоршало.

Професорка Милошевић штрајковала је глађу од 3.јула. Она је у изнајмљеном стану у Бару, где живи са супругом. На наговор куме Милице и супруга, који су много забринути за Јасминкино здравствено стање, она је прекинула штрајк глађу.

Професорка је у изјави за Новости рекла “Између оних који ме воле, и оних који ме игноришу, бирам људе који ме воле, и којима је стало до мене, до мог живота”.

Током разговора за Новости, професорка Милошевић отежано и знатно спорије говори.

- Тешко дишем. Данас ме ухватила малаксалост. Слабо сам спавала, казала је професорка и додала “Ганди је штрајковао глађу преко 20 пута”.

Фото: Фејсбук

 

- Први пут је најтеже. Штрајк глађу је средство грађанског пасивног отпора. Жао ми је што моја породица и пријатељи морају преживљавати мучне дане због мене. З а мене су забринуте и колеге из Светске организације филозофских удружења. Ова организација је међу најсатријим невладиним организацијама у свету. Писали су премијеру, министру просвете. Такође, писала је оснивач организације мадам Нуран Дирек. Писма су постала из многих земаља које су учествовале на Олимпијади. Нико од њих за сада није добио одговор од црногорске владе. Обрукали су се у свету, каже Милошевић додајући да има велику подршку од народа у Црној Гори те д а дневно добије на стотине порука.

У Бару је 2018. године одржана  ЏЏВИ Међународна филозофска олимпијада (ИПО) у организацији Удружења професора филозофије и Федерације светских удружења филозофа (ФИСП), под генералним покровитељством Министарства просвете Црне Горе.

ИПО представља једно од два највећа и најпрестижнија светска такмичења средњошколаца.

Н а Олимпијади у Бару је било око 250 учесника из 50 землаја света

Проблем је настао годину касније када су трошкови Олимпјаде, смештаја и остали, “пали” на плећа професорке Јасминке Милошевић, иако је министарство провете било покровитељ

Око годину дана професорка покушава уз бројне захтеве и молбе да реши питања дуговања и обезбеди обећани новац како би се измирили дугови.

Дуг је остао, а суд пресудио да професорка “плати рачуне”

Основни суд у Бару донео је пресуду 29. маја ове године, по тужби хотела „Принцес“ и на плату професорке Милошевић стављена је забрана на 20.000 евра. У хотелу „Принцес“ у Бару, су били смештени учесници Олимпијаде.

Професорка Милошевић запослена у Гимназији „Слободан Шкеровић“ у Подгорици, штрајкује глађу већ 19 дана. 

Подршка професорки Милошевић

Tekst potpisa
ПРОТЕСТ ПОДРШКЕ ЗА ПРОФЕСОРКУ

У уторак у неколико црногорских градова, грађански активисти окупили су се да дају подршку професорки Јасминки Милошевић

У Бару, у подне учесници мирног протеста носили су транспаренте на којима је писало“Ћутање убија“, „Јасминка у срцу“ и „Јасминка=чемпрес који нису успели посећи“.

Међу двадесетак грађана, поред грађанских активиста били су и представници Синдиката просвете, Јасминкиних колега, као и неколико активиста „чемпресара“.

- Они који су одговорни ћуте и даље, не осврћу се на њен случај, а живот ове жене је већ угрожен. Дио грађана је зато одлучио да изађе и ставом покаже да се не мири са тиме да Јасминка Милошевић буде жртва система, поручили су учесници пртотест ау Бару.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)