ВЕРСКИ ОБРЕДИ БЕЗ ГРАЂАНА: Препорука националног координационог тела

Велиша Кадић

16. 07. 2020. у 22:45

НАЦИОНАЛНО координационо тело препоручило је свим верским заједницама у Црној Гори да се на верски обреди врше без присуства грађана у верским објектима.

ВЕРСКИ ОБРЕДИ БЕЗ ГРАЂАНА: Препорука националног координационог тела

Фото Влада ЦГ

У Подгорици су уведене нове привремене седмодневне мере, а маске су обавезне и на отвореном и у затвореном простору. Окупљање становништва на отвореним јавним местима могуће је до 40, а на затвореним до 20 лица, уз обавезу поштовања физичке дистанце од најмање два метра и ношење заштитних маски. Обавезно коришћење заштитних маски у затвореном и отвореном простору, укључујући и децу старију од седам година.

Ова обавеза не односи се на објекте становања. Обавеза привредних друштава, других правних лица и предузетника који обављају угоститељску делатност у угоститељским објектима (ресторани, кафане, кафетерије, хотелски ресторани и слични угоститељски објекти) да свој рад организују на начин да за столом седе највише два госта унутар угоститељског објекта, односно четиру госта на тераси/башти овог објекта, онемогуће услугу самоуслуживања, задржавање и стајање испред шанка, између столова обезбеде удаљеност од најмање два метра, у складу са препорукама Института за јавно здравље Црне Горе, обезбеде редовно одржавање хигијене и дезинфекцију заједничких просторија, мобилијара, опреме и сл, у складу са препорукама ИЈЗ. Обавеза привредних друштава и предузетника који пружају услуге у фитнес центрима и теретанама да рад организују на начин да у објекту у исто време може да борави само једно лице на десет квадратних метара, али не више од 20 лица, уз обавезу поштовања физичке дистанце од најмање два метра између корисника услуга и да обезбеде поштовање других мера, у складу са упутством Института.

Обавезно коришћење заштитних маски запослених и путника у возилима јавног превоза (аутобус, комби, ауто-такси), као и током превоза запослених возилима за сопствене потребе, укључујући и возаче и путнике у путничком моторном возилу (осим за чланове заједничког породичног домаћинства), као и примену других мера, у складу са упутством ИЈЗ.

Број активно оболелих случајева у Црној Гори тренутно је 1582.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)