ЕЛЕКТРОШОКОМ ДО ПРИЗНАЊА? ХРА тражи од ВДТ да испита оптужбе на рачун полиције

С. ЂОКИЋ

среда, 15. 07. 2020. у 10:22

ЕЛЕКТРОШОКОМ ДО ПРИЗНАЊА? ХРА тражи од ВДТ да испита оптужбе на рачун полиције

Фото Депозитфото

АКЦИЈА за људска права (ХРА) упутила је апел в. д. врховног државног тужиоца Ивици Станковићу да се хитно истраже пријаве Подгоричана Јована Грујичића, Бењамина Мугоше и М. Б., у којима они тврде да су припадници подгоричке полиције, након привођења због сумње да су учесници "бомбашког напада" на локал "Гранд" и кућу Душка Голубовића, некадашњег службеника АНБ, сада Управе полиције, од њих изнуђивали исказе примењујући свирепе технике мучења.

Навлачење панцирних прслука на горњи део тела и пребијањем бејзбол палицама преко њих, ударање по табанима, употреба електрошокера на више делова тела, укључујући гениталије, дављење пластичном кесом, шамарање, репетирање пиштоља, су само неки од описа пријава мучења и изнуде признања тројице грађана који су за то оптужили полицију.

- Иако су сва три случаја мучења пријављена 26. маја, 28. маја, односно 4. јуна, и обезбеђени су налази о повредама, надлежно Основно државно тужилаштво у Подгорици до данас није саопштило да је покренуло истрагу против било ког полицијског службеника, нити су подносиоци пријава обавештени о радњама које тужилаштво предузима - наводе из ХРА.

Додају да истрага овог случаја заслужује посебну пажњу јер је Европски комитет за спречавање мучења (ЦПТ) у претходна два извештаја о посетама Црној Гори упозоравао на злостављање у црногорској полицији уз употребу електрошокова, као и на то да је примена злостављања прихваћена пракса међу криминалистичким инспекторима.

Из ХРА додају да је у овом случају прво приведен наводни сведок, М. Б., у Тивту, 25. маја 2020.

ПРОПУСТИ КОЈИ ЗАБРИЊАВАЈУ

ХРА изражава посебну забринутост због тога што је Грујичић у време хапшења морао да ужива посебну заштиту као психијатријски пацијент. Посебно је важно испитати наводе породице да је управа СПБ, мимо правила струке и уобичајеног поступања у сличним случајевима, Грујичићу ускратила прописану терапију и омогућила да га полиција одведе са лечења у болници. Посебно забрињава и део пријаве у којем се указује да је Грујичић одвраћен од тога да адвокат присуствује његовом саслушању у полицији и код тужиоца.

- Њега су службеници ЦБ Тиват предали службеницима криминалистичке полиције ЦБ Подгорица, који су га, према изјави датој тужитељки Ромини Влаховић, психо-физички мучили цели дан, да би изнудили исказ да су Грујичић и Мугоша учествовали у "бомбашким нападима", тако што је Мугоша возио аутомобил, а Грујичић постављао експлозив. Пријава М. Б. о изнуђивању исказа је уверљива, јер су на њему забеежени трагови повреда, а у међувремену је доказано и да је Мугошу пријавио без основа, јер овај није могао из затвора да почини дела за која је пријављен - наводе из ХРА.

Из ове организације додају и да су припадници криминалистичке полиције наредног дана, 26. маја из Специјалне психијатријске болнице у Доброти, одвели Јована Грујичића, пацијента те установе, за Подгорицу, где су га, према кривичној пријави коју је поднео његов отац, изјави мајке, и његовој пријави Омбудсману, такође зверски мучили, у циљу изнуђивања исказа да је подметао експлозив док га је Бењамин Мугоша возио у оба наврата.

- Међутим, како је већ наглашено, у међувремену је утврђено да се у време оба бомбашка напада Мугоша налазио у затвору и да никако није могао да вози Грујичића приликом извршења тих кривичних дела, па и ова чињеница указује на то да је Грујичићево признање заправо било изнуђено.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)