ИЗВЕШТАЈ САВЕТА ЕВРОПЕ У ЦРНОЈ ГОРИ: сумњају као и венецијанци

В. Кадић

петак, 10. 07. 2020. у 07:52

ИЗВЕШТАЈ САВЕТА ЕВРОПЕ У ЦРНОЈ ГОРИ: сумњају као и венецијанци

Фото: архива Новости

ПАРЛАМЕНТАРНА Скупштина Савета Европе објавила је привремени извештај о Црној Гори у ком се наводи да је и 2019. Венецијанска комисија (ВК) остала "сумњичава према контроверзним одредбама о имовини верских заједница".

Правни заступник МЦП др Владимир Лепосавић саопштио је да се ова сумњичавост огледа у чињеници да је Венецијанска комисија и у свом другом мишљењу о практично истом закону, јуна 2019, изнела више од 15 изричитих препорука које се односе само на "имовинско питање".

- Влада није усвојила ниједну препоруку у целини и није одговорила на питање и примедбу ВК да спорне одредбе Закона не прописују да ли се чињеница уписа права својине у катастар непокретности сматра доказом - наводи др Лепосавић. - ВК је истакла да терет доказивања лежи на држави, а да правила доказивања треба да садрже и она о стицању својине протеком времена. У прилог томе, ВК је цитирала пресуду у случају "Свети манастири против Грчке" (1984) у којој је Суд истакао да су "манастири основани много пре стварања грчке државе и да су стицали имовину вековима, те да није било могуће да региструју своје право власништва све до половине 20. века".

Епископски савет СПЦ у Црној Гори поручио је 13. јуна да су спремни за наставак дијалога са властима, што охрабрује и Европска комисија, и дали су рок Влади да до 12. јула одговори на њихов предлог о измени спорног закона о слободи вероисповести.

- После тог времена, а у периоду предизборне кампање - немамо намеру да разговарамо о овој теми - поручили су епископи.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)