ЂЕТИЋЕ МОЖЕ ДА ПРЕБРОЈИ САМО СОФТВЕР: Црна Гора нестрпљиво чека резултате пописа већ пола године, тек расписан тендер за оперативни систем

В. КАДИЋ

29. 05. 2024. у 07:00

СКОРО пола године након одржаног пописа становништва, домаћинстава и станова у Црној Гори, од 3. до 28. децембра 2023. године, грађани са нестрпљењем чекају на резултате.

ЂЕТИЋЕ МОЖЕ ДА ПРЕБРОЈИ САМО СОФТВЕР: Црна Гора нестрпљиво чека резултате пописа већ пола године, тек расписан тендер за оперативни систем

В.К.

 Управа за статистику (Монстат) тек ових дана је расписала тендер за набавку софтвера који ће грађани користити за контролу података о етничко-културолошким карактеристикама прикупљених пописом. То је и кључни разлог што су резултати пописа и даље тајна, а софтвер је тај који "сме" да саопшти податке о нацији, религији и језику.

Споразум који је склопљен између власти и опозиције предвиђао је да се на основу тендера изабере фирма за израду софтвера који би пребројао и категоризовао пописано стање нације. Тендер је требало да буде расписан у јануару, али то се десило тек пет месеци касније! Да ли ће софтвер решити проблем контроле, односно пребројавања пописаних грађана и прецизирати њихов национални, језички и верски карактер, остаје да се види.

Политички аналитичар Игор Дамјановић за "Новости" каже да је најбитније што је попис после две године одлагања спроведен.

- Најмање два критеријума ће бити болна по бивши режим. Прво, резултати пописа ће показати да је број становника у Плаву, Рожајама и Гусињу знатно мањи од броја бирача који са више од 90 одсто гласају за ДПС, или њихове сателите из Бошњачке странке. Друго, нема никакве сумње да ће више од половине грађана као матерњи језик означити српски, односно барем два пута више од тзв. црногорског језика кога су уставом наметнули као званични - каже Дамјановић.

Већина говори српским језиком

ПРЕМА незваничним резултатима пописа, већина грађана Црне Горе говори српским језиком (око 56 одсто), док их се више од 36 одсто изјаснило као припадници српског народа. Националних Црногораца је, наводно, пар процената више, док црногорским језиком "барата" тек око 28 одсто становника.

Наш саговорник верује да ће попис демаскирати апсурдни и тоталитарни карактер државе Црне Горе.

- Он ће актуелној влади наметнути обавезу да се позабави бирачким списковима у оним срединама где број бирача прелази број становника и легитимизовати питање неопходне измене Устава Црне Горе - сматра Дамјановић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
КОНАЧНО РЕШЕНА МИСТЕРИЈА НЕСТАЛОГ АВИОНА: Годинама се ништа није знало, а сада је уследио шок (ВИДЕО)

КОНАЧНО РЕШЕНА МИСТЕРИЈА НЕСТАЛОГ АВИОНА: Годинама се ништа није знало, а сада је уследио шок (ВИДЕО)

ПЕДЕСЕТ три године након што је приватни авион са пет мушкараца нестао у снежној ноћи у Вермонту, стручњаци верују да су пронашли олупину давно изгубљеног млазњака у језеру Шамплејн у Северној Америци.

12. 06. 2024. у 17:14

СКАНДАЛ НА КОНФЕРЕНЦИЈИ: Делегација Србије напустила састанак, срамне провокације хрватског представника

СКАНДАЛ НА КОНФЕРЕНЦИЈИ: Делегација Србије напустила састанак, срамне провокације хрватског представника

ДЕЛЕГАЦИЈА Србије и заменик председавајућег Заједничке комисије за одбрану и безбедност Парламентарне скупштине БиХ Радован Ковачевић напустили су данас годишњи састанак представника комисија за одбрану и безбедност парламената Југоисточне Европе након што је посланик хрватског Сабора, говорећи о Савету Европе, рекла да ће Приштина бити примљена у Савет Европе што је била директна провокација упућена делегацији Србије.

12. 06. 2024. у 16:13

Коментари (0)

8 ДАНА ВЕЋ ОД 560€ ALL INCLUSIVE Откријте рај на плажама Marsa Matrouh: Египатска оаза на обали Средоземног мора!