ЂЕТИЋЕ МОЖЕ ДА ПРЕБРОЈИ САМО СОФТВЕР: Црна Гора нестрпљиво чека резултате пописа већ пола године, тек расписан тендер за оперативни систем

В. КАДИЋ

29. 05. 2024. у 07:00

СКОРО пола године након одржаног пописа становништва, домаћинстава и станова у Црној Гори, од 3. до 28. децембра 2023. године, грађани са нестрпљењем чекају на резултате.

ЂЕТИЋЕ МОЖЕ ДА ПРЕБРОЈИ САМО СОФТВЕР: Црна Гора нестрпљиво чека резултате пописа већ пола године, тек расписан тендер за оперативни систем

В.К.

 Управа за статистику (Монстат) тек ових дана је расписала тендер за набавку софтвера који ће грађани користити за контролу података о етничко-културолошким карактеристикама прикупљених пописом. То је и кључни разлог што су резултати пописа и даље тајна, а софтвер је тај који "сме" да саопшти податке о нацији, религији и језику.

Споразум који је склопљен између власти и опозиције предвиђао је да се на основу тендера изабере фирма за израду софтвера који би пребројао и категоризовао пописано стање нације. Тендер је требало да буде расписан у јануару, али то се десило тек пет месеци касније! Да ли ће софтвер решити проблем контроле, односно пребројавања пописаних грађана и прецизирати њихов национални, језички и верски карактер, остаје да се види.

Политички аналитичар Игор Дамјановић за "Новости" каже да је најбитније што је попис после две године одлагања спроведен.

- Најмање два критеријума ће бити болна по бивши режим. Прво, резултати пописа ће показати да је број становника у Плаву, Рожајама и Гусињу знатно мањи од броја бирача који са више од 90 одсто гласају за ДПС, или њихове сателите из Бошњачке странке. Друго, нема никакве сумње да ће више од половине грађана као матерњи језик означити српски, односно барем два пута више од тзв. црногорског језика кога су уставом наметнули као званични - каже Дамјановић.

Већина говори српским језиком

ПРЕМА незваничним резултатима пописа, већина грађана Црне Горе говори српским језиком (око 56 одсто), док их се више од 36 одсто изјаснило као припадници српског народа. Националних Црногораца је, наводно, пар процената више, док црногорским језиком "барата" тек око 28 одсто становника.

Наш саговорник верује да ће попис демаскирати апсурдни и тоталитарни карактер државе Црне Горе.

- Он ће актуелној влади наметнути обавезу да се позабави бирачким списковима у оним срединама где број бирача прелази број становника и легитимизовати питање неопходне измене Устава Црне Горе - сматра Дамјановић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ДРАМА У ЗАБАВНОМ ПАРКУ: Људи заглављени висе наглавачке са 30 метара, посетиоци нису могли да гледају ужас (ВИДЕО)

ДРАМА У ЗАБАВНОМ ПАРКУ: Људи заглављени висе наглавачке са 30 метара, посетиоци нису могли да гледају ужас (ВИДЕО)

ВАТРОГАСЦИ су спасили 28 људи који су остали заглављени висећи 30 метара наглавачке током вожње у забавном парку у Орегону у Сједињеним Америчким Државама.

15. 06. 2024. у 10:44

ДРАМА НА НЕБУ: Сусрет шведског борбеног авиона и руског СУ-24 - Били смо спремни да интервенишемо

ДРАМА НА НЕБУ: Сусрет шведског борбеног авиона и руског СУ-24 - "Били смо спремни да интервенишемо"

РУСКИ војни авион јуче је накратко нарушио ваздушни простор Шведске источно од балтичког острва Готланд, након чега су га пресрели шведски борбени авиони, саопштиле су данас оружане снаге те нордијске земље.

15. 06. 2024. у 12:42

ХРВАТСКА БРУЈИ О КОНОБАРУ ИЗ НИША: Нашли су га - добио је паре

ХРВАТСКА БРУЈИ О КОНОБАРУ ИЗ НИША: Нашли су га - добио је паре

"УВЕК гледам све с позитивне стране, па тако и посао који радим. Осмех је мој мото. Научио сам да је све у животу онако како ти то сагледаш, ако се жалиш и стално си незадовољан, такав ти је и цео живот."

13. 06. 2024. у 21:30

Коментари (0)

ОВО НИКО НИЈЕ ОЧЕКИВАО! Турци упали  на тренинг Србије пред први меч орлова на ЕУРО 2024 (ВИДЕО)