ЗЛОЧИН ПОД ЦЕНЗУРОМ: Убиство Душка Јовановића нерасветљено две деценије

С.Ђ.

27. 05. 2024. у 16:22

ДВЕ деценије. Толико је прошло од када је и даље непозната особа у ноћи 27. маја 2004. године, петнаестак минута пре поноћи испалила смртоносни рафал у директора и главног и одговорног уредника "Дана" Душка Јовановића. Једини правоснажно осуђени за саизвршилаштво у злочину је каратиста из Подгорице Дамир Мандић.

ЗЛОЧИН ПОД ЦЕНЗУРОМ: Убиство Душка Јовановића нерасветљено две деценије

Приватна архив

Поводом годишњице атентата на Јовановића, портпарол Европске комисије Ана Писонеро Хернандез рекла је да су слобода изражавања, слобода медија и плурализам кључни стубови демократског друштва и морају се подржати.

- Комисија очекује од Црне Горе да обезбеди брзу и ефикасну примену закона и институционалну заштиту новинара од свих облика насиља, укључујући потпуну и делотворну судску контролу старих критичних случајева - казала је Писонеро Хернандез за "Дан".

И шефица Мисије ОЕБС-а у Црној Гори, амбасадорка Доминик Ваг, и представница ОЕБС-а за слободу медија, Тереса Рибеиро, позвале су надлежне власти у Црној Гори да проактивно истраже и реше убиство Јовановића.

- Убиство новинара један је од најгрубљих напада на слободу изражавања и демократију. Одгађање правде за овако гнусне акте насиља има далекосежне последице по црногорско друштво. То не само да доприноси култури некажњивости, већ може довести и до амбијента страха и аутоцензуре међу осталим новинарима - саопштила је Рибеиро.

Истрајност и истина

МЕСТО злочина јуче је обишла градоначелница Подгорице Оливера Ињац и поручила да Јовановићева дела говоре о томе колико је важно остати доследан у потрази за истином и да ће истрајати на том путу. Док је председник Црне Горе Јаков Милатовић поручио да очекује да надлежни коначно расветле убиство новинара којем дугују истину и правду.

Влада Црне Горе треба да обећа и јавно објави новчану награду од најмање милион евра особи или особама које дају информације од помоћи да би се разјаснило убиство главног и одговорног уредника "Дана" Душка Јовановића. То је препорука Комисије за праћење поступања надлежних органа у истрагама случајева претњи и насиља над новинарима, убистава новинара и напада на имовину медија, коју је подржао Савет за грађанску контролу рада полиције.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ДРАМА У ЗАБАВНОМ ПАРКУ: Људи заглављени висе наглавачке са 30 метара, посетиоци нису могли да гледају ужас (ВИДЕО)

ДРАМА У ЗАБАВНОМ ПАРКУ: Људи заглављени висе наглавачке са 30 метара, посетиоци нису могли да гледају ужас (ВИДЕО)

ВАТРОГАСЦИ су спасили 28 људи који су остали заглављени висећи 30 метара наглавачке током вожње у забавном парку у Орегону у Сједињеним Америчким Државама.

15. 06. 2024. у 10:44

ДРАМА НА НЕБУ: Сусрет шведског борбеног авиона и руског СУ-24 - Били смо спремни да интервенишемо

ДРАМА НА НЕБУ: Сусрет шведског борбеног авиона и руског СУ-24 - "Били смо спремни да интервенишемо"

РУСКИ војни авион јуче је накратко нарушио ваздушни простор Шведске источно од балтичког острва Готланд, након чега су га пресрели шведски борбени авиони, саопштиле су данас оружане снаге те нордијске земље.

15. 06. 2024. у 12:42

ХРВАТСКА БРУЈИ О КОНОБАРУ ИЗ НИША: Нашли су га - добио је паре

ХРВАТСКА БРУЈИ О КОНОБАРУ ИЗ НИША: Нашли су га - добио је паре

"УВЕК гледам све с позитивне стране, па тако и посао који радим. Осмех је мој мото. Научио сам да је све у животу онако како ти то сагледаш, ако се жалиш и стално си незадовољан, такав ти је и цео живот."

13. 06. 2024. у 21:30

Коментари (0)

НЕМАЧКА У ШОКУ ЗБОГ СОПСТВЕНЕ РЕПРЕЗЕНТАЦИЈЕ: Ало! Подржавате пропаганду Владимира Путина!