СРПСКИ НА ПРАГУ УСТАВА: Црногорци се враћају исконском идентитету, говоре незванични резултати пописа

В.К.

22. 01. 2024. у 07:23

УПРАВА за статистику најавила је да ће 25. јануара саопштити прелиминарне резултате пописа становништва, домаћинстава и станова у Црној Гори који је почео 3. децембра и трајао све до 28. децембра 2023. Као што се очекивало, највише пажње побуђују идентитетска питања - нација, језик и вера. Према незваничним сазнањима, број Срба у Црној Гори премашиће 36 одсто, док је говорника српског језика више од 52 одсто. Ово показује да се Црногорци враћају свом исконском идентитету.

СРПСКИ НА ПРАГУ УСТАВА: Црногорци се враћају исконском идентитету, говоре незванични резултати пописа

В.К.

Претпоставља се да ће број националних Црногораца бити мањи него на попису 2011. године од око 43 одсто, док ће број грађана који зборе црногорски бити близу 30 одсто. Проблем у којем су се Црногорци нашли настао је из разлога што су се националне мањине окренуле својим идентитетима, нарочито Бошњаци, који су трећи по бројности народ у овој држави.

Председник Скупштине Црне Горе Андрија Мандић недавно је казао за "Новости" да се нада да ће се након пописа отворити дијалог у парламенту који би могао довести до решења да српски језик добије статус службеног.

- Као политички представник српског народа, свакако бих се залагао да натполовична воља народа буде одсликана и у највећем правном акту наше земље - казао је Мандић.

Бивши судија Уставног суда Благота Митрић не верује да ће се жеље шефа парламента остварити, односно да ће реализовати идеју да изменом Устава српски језик постане службени у Црној Гори.

Обмана

ПОЛИТИЧАРИ попут Мила Ђукановића не могу зауставити процес у ком млади људи све више схватају како су их старији варали и обмањивали. А Ђукановић у томе има велике заслуге, подсећа Маркуш. Бивши шеф државе и ДПС-а Мило Ђукановић противио се спровођењу пописа због тога, како је тврдио, "идеолози велике Србије желе да посрбе Црну Гору".

Директор Управе за статистику Мирослав Пејовић саопштио је да је пописано 627.340 особа, 201.935 домаћинстава и 365.139 станова.

Раније пописе обележиле су тензије, притисци, антисрпска хистерија режима Ђукановића, али чак и у таквом амбијенту, број Срба у Црној Гори енормно је почео да расте, па је 2011. године, на последњем попису, износио 28 одсто.

Бивши председник СО Цетиње Јован Маркуш каже да је од почетка пописа пре 13 година "мирисало" да се тадашња власт спрема да наштелује резултате пописа.

- Када су сабрани сви подаци, у Монстату је, констатован број Срба од 32,4 одсто, а говорника српског језика близу 48 одсто - наводи за "Новости" Маркуш.

Ипак, и та бројка је исправљена, па је као званични податак остало да је број Срба у Црној Гори на попису 2011. године - 28 одсто.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
„КАО ДА НИКАДА НИСУ ПОСТОЈАЛЕ“ Немачки новинар у репортажи за Билд о руским бомбама - Ово није могло да се замисли...

„КАО ДА НИКАДА НИСУ ПОСТОЈАЛЕ“ Немачки новинар у репортажи за "Билд" о руским бомбама - "Ово није могло да се замисли..."

НА ЗАПАДУ нису могли да верују да постоји тако масивна бомба као што је ФАБ-3000 коју су руске снаге недавно употребиле у Украјини, оцењује немачки новинар Јулијан Репке у репортажи за „Билд“.

22. 06. 2024. у 19:05

Коментари (1)

ЕНГЛЕСКА ОДЛЕПИЛА ЗА СРБИНОМ: Милан Тарот распаметио Британију због ЕУРО 2024! Он је наследник Нострадамуса!