ТРАЖЕ СМЕНУ МАНДИЋА: Узбуба опозиције, дела НВО, Факултета за црногорски језик, ПЕН центра због тробојке

В. КАДИЋ

17. 01. 2024. у 07:00

ДОЛАЗАК митрополита црногорско-приморског Јоаникија у кабинет председника Скупштине Црне Горе Андрије Мандића подигао је на ноге политичке партије бившег режима, део невладиног сектора, Факултет за црногорски језик и књижевност на Цетињу, ПЕН центар... Демократска партија социјалиста (ДПС) најавила је подношење иницијативе за смену председника Скупштине Црне Горе Андрије Мандића, чим процене да постоји шанса за њену реализацију.

ТРАЖЕ СМЕНУ МАНДИЋА: Узбуба опозиције, дела НВО, Факултета за црногорски језик, ПЕН центра због тробојке

Скупштина Црне Горе

Шеф Клуба посланика ДПС Црне Горе Андрија Николић рекао је да је разлог за тај потез истицање тробојке приликом пријема митрополита СПЦ Јоаникија у Мандићевом кабинету, чиме је, како тврди, показао да ради за интересе друге државе.

Потпредседник Нове српске демократије Славен Радуновић сматра да се иза иницијативе о Мандићевој смени крије велика фрустрација Николића и ДПС-а.

- И то због чињенице да је један од предводника великих антирежимских протеста и борац за равноправност српског народа коначно на позицији која му по свему припада - истакао је у реаговњу Радуновић, додајући да, што се тиче тробојке, она представља важан сегмент идентитета и традиције Црне Горе која је била незаобилазан део Цетиња и осталих градова.

Колику је нервозу унео долазак митрополта Јоаникија у Мандићев кабинет у коме видно место заузима уз државну и застава Краљевине Црне Горе показује реакција функционера Социјалдемократске партије Ивана Вујовића.

Нису све заставе спорне

ОСТАЦИМА бившег режима и даље је "трн у оку" тробојка, традиционална застава из времена Краљевине Црне Горе које држе у својим кабинетима председници општина који су из коалиције "За будућност Црне Горе" - Никшића Марко Ковачевић, Мојковца Мирко Делић, Зете Михаило Асановић и Берана Вуко Тодоровић. Али им не сметају албански, бошњачки и хрватски симболи у кабинетима челника у општинама где ова листа нема власт.

- Опозиција нема шта да чека већ да тражи хитну смену Мандића. Брукање државе, Скупштине, Устава, закона и ругање начелу секуларности на дочеку Јоаникија намеће хитну акцију. Парламентарну већину тестирати да ли је за Мандића или достојанство државе. Једно с другим не иде. Без чекања - поручио је Вујовић на друштвеној мрежи "Икс".

Ова "узбуна" у редовима следбеника политике и идеологије Мила Ђукановића поново је актуелизовала питање примене закона о државним симболима и Дану државности Црне Горе. Додуше он не иде на руку црногорским националистима јер у овом правном акту пише да се у службеним просторијама државних органа и органа локалне самоуправе употребљава грб Црне Горе, док истицање и употреба застава у просторијама нису дефинисани законом.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ТЕШКО ЛИЦЕМЕРЈЕ УРСУЛЕ ФОН ДЕР ЛАЈЕН: Шта је са територијалним интегритетом и суверенитетом Србије?

ТЕШКО ЛИЦЕМЕРЈЕ УРСУЛЕ ФОН ДЕР ЛАЈЕН: Шта је са територијалним интегритетом и суверенитетом Србије?

ПРЕДСЕДНИЦА Европске комисије Урсула фон дер Лајен изјавила је на 50. годишњицу поделе Кипра да ће наставити са подршком за поновно уједињење последње подељене државе чланице ЕУ, у складу са релевантним резолуцијама Савета безбедности Уједињених нација.

20. 07. 2024. у 19:04

Коментари (0)

ГОТОВО ЈЕ! Алекса Аврамовић напустио Партизан, позната и наредна дестинација