ПЛАНИРАНА ИЗГРАДЊА СОЛАРНЕ ЕЛЕКТРАНЕ: Ускоро снимање новских кровова

В.В.

25. 12. 2023. у 15:04

Пројекат изградње соларне електране тема је преговора представника Општине Херцег Нови и ЦЕДИС-а. У припреми је веб портал на коме ће грађани моћи да сазнају о соларном потенцијалу својих кровова.

ПЛАНИРАНА ИЗГРАДЊА СОЛАРНЕ ЕЛЕКТРАНЕ: Ускоро снимање новских кровова

Foto: OHN

- За изградњу соларне електране постоји неколико локација, али свака мора да задовољи одређене услове, објаснио је секретар за енергетску ефикасност Илија Пеулић. Соларни панели не би смели да се виде са мора, далековод треба да буде близу електране и да има капацитет да прими ту количину електричне енергије. У случају да не може или да га нема,све је узалуд – наводи Пеулић.

Средства за пројекат ваздушног снимања града како би се утврдио  потенцијал производње електричне енергије путем соларних панела опредељена су буџетом за наредну годину.Комплетан урбани део биће снимљен најмодернијим камерама.

- На основу тог снимка сазнаћемо потенцијале свих кровова и тада ће Општина моћи  да израчуна који је потеннцијал, колико панела мора да буде постављено да би пројекат био исплатив, колико ће то да кошта и колико година мора да ради. У сарадњи са ЦЕДИС-ом и уз усвојене законске акте, биће направљен прави план како ће све то обавити – објашњава Пеулић.

Власници објеката у Старом граду и свим деловима који су заштићени као културно-историјски споменици неће моћи да  постављају соларне панеле.

У локалној управи ће током 2024. године на основу ваздушних снимака креирати геопортал за енергетску ефикасност, који ће користити власници легалних стамбених објеката.По европским стандардима и законима биће прописани сви услови које власник објекта мора да испуни да би добио енергетски пасош свог објекта. Пеулић објашњава и да ће пасоши бити подељени у три категорије, а власници ће имати могућност подизања зелених кредита за куповину енергетски ефикасних кућних уређаја. Добра замисао подразумева и  законску регулативу, која је још на чекању.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ТЕШКО ЛИЦЕМЕРЈЕ УРСУЛЕ ФОН ДЕР ЛАЈЕН: Шта је са територијалним интегритетом и суверенитетом Србије?

ТЕШКО ЛИЦЕМЕРЈЕ УРСУЛЕ ФОН ДЕР ЛАЈЕН: Шта је са територијалним интегритетом и суверенитетом Србије?

ПРЕДСЕДНИЦА Европске комисије Урсула фон дер Лајен изјавила је на 50. годишњицу поделе Кипра да ће наставити са подршком за поновно уједињење последње подељене државе чланице ЕУ, у складу са релевантним резолуцијама Савета безбедности Уједињених нација.

20. 07. 2024. у 19:04

Коментари (0)

ГОТОВО ЈЕ! Алекса Аврамовић напустио Партизан, позната и наредна дестинација