ЦРНОГОРЦИ ПО АУТОМАТИЗМУ: Породици из Никшића пописивач самоиницијативно уписао националност на основу држављанства

В.К.

06. 12. 2023. у 06:45

ВИШЕ од три хиљаде пописивача растрчало се по Црној Гори, а већ другог дана пописа десила се неправилност у Никшићу.

ЦРНОГОРЦИ ПО АУТОМАТИЗМУ: Породици из Никшића пописивач самоиницијативно уписао националност на основу држављанства

Фото: Фејсбук/Vremenska.Prognoza By Dušan

Пописивач је породици, која је рекла да има црногорско држављанство, самоиницијативно уписао да су по националности Црногорци. Потом је узео сва документа, изашао из куће не остављајући чак ни копије пописног листића! Међутим, домаћин породице брзо је реаговао, позвао пописну комисију, да би се касније пописивач правдао како није добро обучен.

- Очигледно да је био инструисан од једне политичке стране и то од ДПС, јер смо сазнали да му је било препоручно да се деца до пет година не пописују, што није истина. Надам се да ће упркос оваквим инцидентима број говорника на српском језику на овом попису порасти као и број Срба и да ћемо у будућности имати ситуацију да можемо мењати Устав Црне Горе, да идемо у складу са европским вредностима и да српски језик буде службени језик у Црној Гори - казао је за "Новости" аналитичар Спасоје Томић.

Услови за одржавање пописа су много бољи него пре 12 година у време режима Мила Ђукановића, ипак суверенисти се не смирују. Томе сведочи реаговање потпредседнице Либералне партије Јелене Марковић како је шеф Парламента Андрија Мандић ових дана тајно и противуставно, наводно, потписао декларацију о присаједињењу Црне Горе у нову државну заједницу са Србијом и Републиком Српском!

Затражила је од суверенистичке опозиције у парламенту и представника мањинских народа да реагују и ако затреба напусте Скупштину Црне Горе.

Казне за злоупотребу

ПОПИСНИЦЕ са актуелног пописа становништва ређају се на друштвеним мрежама, првенствено на "Твитеру". За ово је Кривичним закоником Црне Горе предвиђена новчана или казна затвора до једне године. Управа за статистику саопштила је и да ће се појединац који злоупотреби поступак пописивања бити кажњен новчано у износу од 100 до 500 евра.

Бивши градоначелник Подгорице и високи функционер ДПС-а Иван Вуковић на "Фејсбуку" је објавио "лажни пост" са "Твитера" на којем се види пописни лист особе која се изјаснила као Србин православне вере који говори српским језиком уз кратак коментар: "Ето тако", наводно објављен са његовог профила.

- Иван Вуковић је Црногорац који говори црногорским језиком. Толико, верујем, знамо - поручио је Вуковић.

Историчар и правник Новак Аџић поручио је да је црногорска нација "несаломива" и да сматра да постоји правни основ да актуелна Влада раскине Темељни уговор са СПЦ, али да не верује да ће се то десити.

- Дритан Абазовић је потписивањем Темељног уговора показао велеиздајничко, антицрногорско понашање и хтео је пописом, на начин како га је замислио, ударити у Црну Гору. Није успео у томе - казао је Аџић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
АГОНИЈА - 90 МИНУТА Пробудила се усред операције: Бол је био ужасан, желела сам да вриштим, а нисам могла

АГОНИЈА - 90 МИНУТА Пробудила се усред операције: "Бол је био ужасан, желела сам да вриштим, а нисам могла"

КАНАЂАНКА Дона Пенер доживела је заиста застрашујуће искуство током операције. Она се усред операције пробудила, а онда осећала сваки рез без могућности да се помери и сигнализира докторима да је скалпелом секу наживо.

03. 03. 2024. у 08:51

Коментари (0)

ПРЕСТАНИТЕ ДА ПИЈЕТЕ! Владимир Путин имао несвакидашњу поруку за Русе