МОЛИТВА НЕ СМЕТА НАУЦИ: У Подгорици званично почела настава у јединој православној гимназији на простору Црне Горе

В. КАДИЋ

06. 09. 2023. у 07:45

ПОДГОРИЧКА православна гимназија "Свети Сава" почела је са наставом, а прва генерација часове похађа у привременим просторијама објекта код Цркве Светог Ђорђа у подножју Горице, док у насељу Стари аеродром не добију своју зграду.

МОЛИТВА НЕ СМЕТА НАУЦИ: У Подгорици званично почела настава у јединој православној гимназији на простору Црне Горе

Фото: Митрополија Црногорско-приморска

Још пре него што су први ђаци сели у клупе, контроверзу у јавности изазвала је чињеница да ће једина два верска предмета - катихизис и литургија и црквено појање бити изборна, а не обавезна. Међутим, другачије светло баца податак да их у осталим средњим школама у Црној Гори нема ни у толикој мери. Ово је, наиме, први пут у новијој историји да је црногорско образовање увело било какав вид православног верског учења у званичне токове, кад је реч о средњим школама.

Директор гимназије Југослав Благојевић каже за "Новости" да ће школа спроводити важећи образовни програм опште гимназије.

В.К.

Директор гимназије

Тренутно је у школи 11 ученика, али се очекује да тај број наредних дана буде знатно већи. Ђаци ће изучавати матерњи језик, математику, страни језик, историју, физичко васпитање, музичку уметност, географију, биологију, хемију, физику, информатику, ликовно, психологију, латински језик, социологију и верски изборни предмет.

- Наставни кадар чине најистакнутији професори гимназија у Црној Гори. Гимназија је лиценцирана, па ће дипломе наше установе омогућити ученицима упис на факултете и ван граница наше државе. Циљ нам је да с временом формирамо елитну школу, из које ће излазити деца која ће бити не само равноправна него и супериорна при упису на било који факултет - каже Благојевић.

Ктитор

Зграда гимназије градиће се на земљишту подгоричке компаније у власништву Риста Дрекаловића.

- Он је земљиште поклонио Митрополији црногорско-приморској. Управо ће Дрекаловић бити и ктитор цркве посвећене Светом Сави, која ће се градити упоредо са објектом школе - истиче наш саговорник.

Приликом почетка радова на изградњи зграде Православне гимназије "Свети Сава" у Подгорици, митрополит црногорско-приморски Јоаникије је нагласио да је дошло време да црква опет, као што је то раније чинила, да све од себе за школу.

Влада дала 450.000 евра

Влада Црне Горе прошле године је задужила Министарство просвете да исплати 450.000 евра за оснивање средње верске школе Гимназија "Свети Сава" из Подгорице. Одлуку о њеном оснивању донела је Митрополија црногорско-приморска.

- Новије школство у Црној Гори почело је управо у храмовима и црквама. Предавала се православна веронаука, српска историја и српски језик, па је обнова оваквог вида образовања још значајнија. Решили смо да оснујемо гимназију која ће укључивати све предмете који се изучавају у осталим гимназијама, али ћемо имати право да додамо одређене часове који ће имати верски карактер. Потврдићемо да молитва не смета науци, него да је поспешује и надахњује - поручио је митрополит Јоаникије.

Фото: Митрополија црногорско-приморска

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ТЕШКО ЛИЦЕМЕРЈЕ УРСУЛЕ ФОН ДЕР ЛАЈЕН: Шта је са територијалним интегритетом и суверенитетом Србије?

ТЕШКО ЛИЦЕМЕРЈЕ УРСУЛЕ ФОН ДЕР ЛАЈЕН: Шта је са територијалним интегритетом и суверенитетом Србије?

ПРЕДСЕДНИЦА Европске комисије Урсула фон дер Лајен изјавила је на 50. годишњицу поделе Кипра да ће наставити са подршком за поновно уједињење последње подељене државе чланице ЕУ, у складу са релевантним резолуцијама Савета безбедности Уједињених нација.

20. 07. 2024. у 19:04

Коментари (0)

ГОТОВО ЈЕ! Алекса Аврамовић напустио Партизан, позната и наредна дестинација