ПЛАТА ПРЕКО "МРЕЖЕ": Уклањање баријера за пословање на интернету Осим уплате могла би бити доступна и исплата

И. Д. С.

25. 07. 2023. у 07:00

ПРОШЛО је скоро 10 година од када је у Црној Гори доступан сервис Пејпал, али само делимично. Наиме, 2014. године овај глобални сервис омогућио је плаћање преко интернета, али не и примање новца. Да би потпуна услуга коначно могла да буде доступна, најавио је министар јавне управе Мараш Дукај, а ова вест обрадовала је фриленсере и све остале који зарађују преко интернета.

ПЛАТА ПРЕКО МРЕЖЕ: Уклањање баријера за  пословање на интернету Осим уплате могла би бити доступна и исплата

Фото Архива

Како је најавио Дукај, следи важна посета Скопљу и сусрет са тамошњим министром.

- Ради се о закључивању меморандума два министарства Црне Горе и Северне Македоније у циљу дигитализације и информационе безбедности. Идеја је, између осталог, да Црна Гора заједно са Северном Македонијом конкурише за комплетан сервис глобалне платформе за трансфер новца - казао је министар.

Од када је 2014. године делимично уведен сервис, групе грађана, фриленсери и разне НВО апеловале су да се што пре омогући комплетан сервис, јер је без њега, како су објашњавали, отежан рад, а често су због тога ускраћени и за добро плаћен посао, јер страни послодавци преферирају плаћање преко наведене платформе. На надлежне се апеловало кроз бројне акције, а покренута је и петиција коју је потписало више хиљада грађана, те се надају да је чекању, коначно дошао крај.

Немогућност примања новца путем поменуте платформе отежава домаћој ИТ индустрији, старт-ап компанијама и осталим правним лицима и предузетницима приступ глобалном тржишту. Усклађивањем закона по овом питању омогућило би легално пословање хиљадама људи који желе да развијају сопствени бизнис путем интернета. На тај начин би се у великој мери смањила и стопа незапослености у Црној Гори, наводи се у образложењу петиције.

Ширење извоза

ДА је могућност коришћења ове платформе важна за државу, поручили су и из Уније послодаваца. Напомињу да Црна Гора, као мали систем, мора користити све алате за промоцију и ширење извоза. Самим тим, истичу, веома је корисно и у условима технолошког бума обавезно, увођење овог система.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ЈЕЗИВА СУДБИНА СРБИНА КОЈИ ЈЕ ПОГИНУО У АМЕРИЦИ: Последњи Гојков лет пред полагање за лиценцу завршио се трагично

ЈЕЗИВА СУДБИНА СРБИНА КОЈИ ЈЕ ПОГИНУО У АМЕРИЦИ: Последњи Гојков лет пред полагање за лиценцу завршио се трагично

ГОЈКО Дамјанић (58), који је трагично изгубио живот у авионској несрећи у округу Палм Бич, био је омиљен међу Србима који су живели на Флориди, а ова трагедија дубоко је потресла и шокирала све наше сународнике који живе преко океана.

12. 07. 2024. у 14:32

Коментари (0)

НЕЋУ ДА СЕ ИЗВИЊАВАМ ШТО СЕ ДИВИМ НОВАКУ: Ђоковић гледа и не верује, овакав текст о њему скоро није написан