БЛОКАДА ТРАЈЕКТНОГ САОБРАЋАЈА У КАМЕНАРИМА: За спас Института Игало

В.В.

08. 06. 2023. у 18:00

РАДНИЦИ Института Игало блокирали су у Каменарима трајектни саобраћај и радикализовали протесте јер Влада није удовољила ниједном њиховом захтеву.

БЛОКАДА ТРАЈЕКТНОГ САОБРАЋАЈА У КАМЕНАРИМА: За спас Института Игало

Фото:В.В.

Председница Синдикалне организације др Марија Обрадовић подсетила је да су 8. маја тражили аванс од 1, 2 милиона евра а добили су скоро месец касније 600 хиљада, што није довољно и потврђује оцену да у Влади не схватају  озбиљно проблеме Института. Објаснила је и због чега је протест организован у Каменарима.

- Институт и трајект су жиле куацавице Херцег Новог. У трајект се последњих месеци улижило више од 10 милиона док у Институт, који се бави здравственом делатношћу, здравственим туризмом и медицинском рехабилитацијом, није уложен ни један евро помоћи, казала је  Обрадовић и додала да су претходни аванс који им је уплаћен вратили кроз пружене услуге за само два месеца.

Фото:В.В.

Блокада трајектног саобраћаја у Каменарима

Она је истакла и да је на седници Владе опет обећана нека врста помоћи, али је сугерисано да радници морају да престану да туже Институт.

-Ми смо од 2014 године, кроз пресуде покушавали да докажемо наше право, и успели смо. До 2020. образложење је увек било да се те пресуде не могу прихватити и да нису обавезујуће за Институт Игало до потписивања новог Колективног уговора. Радници и Синдикат су припремили нови Колективни уговор, преговарали више од годину и по и направили бројне уступке, са обзиром на чињеницу да смо свесни у каквој ситуацији се налази Институт Игало. Пре више од месец предали смо предлог уговора Влади и до данас нисмо примили никакву повратну информацију, казала је   др Обрадовић.

Уколико не буду испуњени захтев за исплату преостале две и по зараде и усвајање Колективног уговора којим би запослени били изједначени са колегама у јавном здравству, а биле би заустављене тужбе радника, радикализоваће протесте.

-Морамо видети какав ће бити одговор Владе, ако захтеви не буду испуњени, иако су нам наши пацијенти на првом месту, мораћемо да применимо неку врсту радикализације и у том смислу, рекла је др Обрадовић.

У Каменарима је био и председник УО ЈП Морско добро, Блажо Рађеновић који је нагласио да радници Института траже своја права а у Морском добру немају ништа против док год све протиче у  коректно и док су протести мирни. С друге стране „јесте проблем што је туристичка сезона у јеку, и имамо госте који не разумеју овај део проблема“ . Tакође, према Рађеновићевим речима треба  уважити  чињеницу да је новац који је изгубљен од превоза „требало да се слије директно у буџет свих грађана, па и  радника Института“. У односу на то можда нам је потребно „и са једне и са друге стране, мало више разумевања.“

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

НАГРАДА ТРИ МИЛИОНА ЕВРА: Видите који бројеви су извучени у 76. колу игре Лото