ОТКРИВЕНО КО ЈЕ НА УЗНЕМИРУЈУЋИМ ФОТОГРАФИЈАМА ПОЛИЦИЈСКЕ ТОРТУРЕ: Одмотава се клупко језивог случаја у Црној Гори (ФОТО)

Новости онлине

25. 03. 2023. у 12:45

НА ФОТОГРАФИЈАМА стравичне тортуре коју су наводно спроводили припадници црногорског Специјалног полицијског одељења, који су наводно сарађивали са криминалним клановима, налазе се Јован Мрваљевић и Милош Марковић.

ОТКРИВЕНО КО ЈЕ НА УЗНЕМИРУЈУЋИМ ФОТОГРАФИЈАМА ПОЛИЦИЈСКЕ ТОРТУРЕ: Одмотава се клупко језивог случаја у Црној Гори (ФОТО)

Фото: Либертас

Мрваљевић је особа на фотографији, која је објављена у тексту “Тортура са полицијском значком”, којој медицинско особље пружа помоћ на болесничком кревету. Из садржине текстуалних порука, које су уз фотографију, процените у каквом се стању налазио, саопштила је Либертасу његова пуномоћница, адвокат Татјана Павличић.

Мрваљевић, навела је Павличић, ухапшен је крајем децембра 2020. године.

Фото: Либертас

- Дана 30. на 31. децембар 2020.године, Јован Мрваљевић је, након незаконитог хапшења, о чему се изјаснио омбудсман у свом извештају, и ужасног мучења, злостављања, пребијања и дављења од припадника Специјалног полицијског одељења, у несвесном стању био одвезен у Ургентни центар у Подгорици на "оживљавање", како су му касније саопштили. Користећи помоћ омбудсмана, подносилац је прибавио медицински извештај од наведеног датума, који се подудара са сатом и датумом, када је сачињена, односно послата фотографија коју сте објавили. У лекарском извештају је срамно констатовано да је Јован Мрваљевић без видљивих повреда, упркос томе што је, осим дављења и гушења, био и брутално пребијен - навела је Павличић у саопштењу.

Полицијски службеници су, написала је она, "Мрваљевића на тај начин принудили да потпише одређене акте супротно његовој вољи и унели нетачне податке".

- Док одређене радње под тортуром није извршио, након чега је уследило даље мучење, дављење и реанимација у Ургентном центру. Такви акти полицијских службеника довели су до монтирања кривичног поступка, односно до тога да Мрваљевић, скоро годину од бруталног мучења и злостављања, у новембру 2021. године буде ухапшен под инсинуираним оптужбама да је члан криминалне групе покојног Јована Вукотића, са којом никада није имао контакта, ни личног, ни посредног - саопштила је Павличић.

Догађај је, навела је она, пријављен Сектору унутрашње контроле Управе полиције у јануару 2021. године.

- Фотографија из Ургентног блока Клиничког центра у Подгорици управо потврђује наводе подносиоца о нечовечном поступању, а које је изнео у својој изјави код наведеног тела. Мрваљевића никада нијесу обавестили о исходу предузетих радњи, због чега је затражио помоћ омбудсмана, којем се овим путем захваљује. Код наведеног ће Јован Мрваљевић предузети сва законом дозвољена средства и механизме да се дође до материјалне истине, штитити своја права и интересе, истрајати у томе да се сва лица, која су на било који начин уцествовала у овом гнусном догађају, идентификују и процесуирају, те обавестити све релевантне институције у земљи и иностранству - закључила је адвокат Павличић.

Огласио се и Марковићев адвокат

Адвокат Велибор Марковић казао је да се на једног од фотографија објављених на порталу Либертас налази његов клијент Милош Марковић из Подгорице. Он је у објави на Фејбуку навео да је та фотографија настала непосредно након тортуре коју је, како тврди, над њим спороводила полиција.

- Поводом јуче објављених текстова и фотографија на неким порталима (извор: портал "Либертас"), о наводној тортури и мучењу грађана лишених слободе, од стране појединих овлашћених полицијских службеника, овим путем по одобрењу мог клијента Милоша Марковића из Подгорице, обавјештавам јавност да се на левој фотографији налази његов лик; фотографија је направљена непосредно након тортуре коју је над њиме спроводила полиција, након његовог лишења слободе и највероватније од стране неког од аутора фотографије - навео је Марковић у објави.

Иначе, како додаје, о спроведеној тортури обавештен је Виши суд у Подгорици, и то на рочишту поводом контроле и испитивања законитости оптужнице, али без ефекта и реакције, будући да је тада судско веће одбило да провери наводе окривљеног Марковића и проведе доказе на те околности.

Фото: Либертас

Адвокат Марковић наводи да је судско веће потврдило оптужницу подигнуту на основу, како истиче, очигледно незаконито прибављених доказа.

- Остаје да се види да ли ће Специјално државно тужилаштво предузети одређене радње у циљу утврђивања одговорности поступајућих тужилаца и судија, због чијих пропуста путем нечињења је овај случај заташкан - закључио је Марковић.

Подсетимо, 16. марта прошле године у Вишем суду у Подгорици одржано је рочиште на којем се расправљало о оправданости и законитости подигнуте оптужнице против окривљених за убиство Саше Кликовца у Зети.

Специјално тужилаштво подигло је оптужницу против пет особа због ликвидације Кликовца, 18. јула 2020. године у Подгорици.

Оптужени су Милош Марковић (32), Марко Шуковић (29), Иван Милачић (28) и Предраг Вукадиновић (23) који се терете и за стварање криминалне организације одговорне за убиство тог Подгоричанина.

Марковић је оптужен да је убио Кликовца по налогу Алана Кожара, 18. јула 2020. године.

Он је на контроли оптужнице испричао да је мучен након хапшења 27. јула 2020. године да би признао да је убио Кликовца.

БОНУС ВИДЕО: ЈЕЗИВА ТУЧА "ДЕЛИЈА" И "ГРОБАРА" НА НОВОМ БЕОГРАДУ - Нападнути док су играли кошарку

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

КАКАВ ЧОВЕК! Ђоковић са два сата закашњења дошао на четвртфинале Ролан Гароса и - победио упркос бруци судије!