МОЋ И ТОРТУРА ПОЛИЦИЈСКЕ ЗНАЧКЕ: Црногорски полицајци отимали људе, тукли их и мучили, а онда се тиме хвалили и српским криминалцима

Новости онлајн

23. 03. 2023. у 19:29

ПРИПАДНИЦИ Одсека за посебну оперативну подршку Управе полиције у којој су под командом Мирка Бановића били Петар Лазовић, Предраг Јестровић, Југослав Раичевић, Слободан Мићковић, Иван Ђоковић, Иван Стаматовић, Жељко Радуновић, Дражен Мирановић, Сеад Лубодер, Вук Шуковић, Момо Мирковић, Мирко Ђукић, Милорад Митровић и Нешко Јаредић, судећи према налазима Еуропола и транскриптима разговара неких од њих, чинили су, присуствовали или су знали да се чине кривична дела тортуре над ухапшеним људима.

МОЋ И ТОРТУРА ПОЛИЦИЈСКЕ ЗНАЧКЕ: Црногорски полицајци отимали људе, тукли их и мучили, а онда се тиме хвалили и српским криминалцима

Фото: Профимедиа/Илустрација

Судећи према комуникацијама који су неки од њих имали преко криптованих телефона, они су отимали људе и држали их у својим, такозваним, штек становима, тукли их, стављали пиштољ у уста, мучили их струјом, гушили их, претили им и омаловажавали их и према њима нечовечно поступали.

Петар Лазовић и Југослав Југо Раичевић причали су о томе са шефовима и припадницима криминалних група и неретко им слали фотографије мучења људи, објавио је портал Либертас.

Списак познатих имена

Лазовић је према до сада прегледаним материјалима Еуропола у које Либертас има увид, о својим "јуначким достигнућима“ и намерама обавештавао криминалце Радоја Звицера, Дарка Шарића, Николу Спасојевића, припадника Шарићеве криминалне организације, српским криминалцима Вељку Беливуку и Марку Миљковићу…Југослав Југо Раичевић се хвалио како је батинао ухапшене високо котираном члану Шарићевог криминалног клана Милану Вучинићу, са ким је био у свакодневној комуникацији.

Либертас је о Раичевићу писао крајем новембра прошле године, али до сада није било информација из Специјалног тужилаштва да су тог полицајца позивали да објасни шта је чинио.

Петар Лазовић је у притвору од јула прошле године у притвору.

Иван Стаматовић, звани Батица, који је редовно присуствовао рочиштима о потврђивању оптужнице против Лазовића, Миловића и екипе, недавно је побегао јер је Специјално тужилаштво намеравало да га ухапси због сумње да је припадник криминалне организације. Он је, према подацима у које је Либертас имао увид, био веома активан у шверцу цигарета и дроге са Миловићем и Лазовићем.

Фото: Ataimages

- Сходно одредбама Правилника о унутрашној организацији и систематизацији Управе полиције из 2019. године, који је донет на предлог директора Управе полиције Веселина Вељовића, формиран је Сектор за борбу против организованог криминала и корупције, у оквиру кога је фомиран Одсек за посебну оперативну подршку, којим је руководио полицијски службеник М.Б.( Мирко Бановић оп.а.). Након доношења новог акта о унутрашњој организацији и систематизацији у марту 2021. године, од стране новог руководства Управе полиције, овај Одсјек је укинут, а уместо Одсјека формирана је Група за специјалну оперативну подршку у Сектору за борбу против криминала у којој нису распоређивани горепоменути. М.Ђ. више није у радном односу. У односу на остале нису донесена решења о распоређивању сходно важећем акту о унутрашњој организацији и систематизацији, а петорица тренутно привремено обављају послове у Сектору полиције посебне намене - одговорили су из Управе полиције Либертасу на питања колико је припадника полиције било ангажовано у том Одсеку, када је формиран и ко је донео одлуку да се формира, да ли је тај Одсек и даље активан и, ако није, зашто није.

УП одбила да одговоре на једно питање

Из Управе полиције су одбили да одговоре на питање да ли је полиција против неког од њих, када и против кога, покретала поступке и због чега су били осумњичени.

- У делу питања који се односи на покренуте поступке, из објективних разлога у овом тренутку не можемо дати податке о вођењу извиђаја и истрага у односу на било ког службеника Управе полиције појединачно, осим што, у односу на Ваше конкретно питање, можемо саопштити податке који не могу угрозити евентуалне извиђаје или истраге, а то је, у односу на лица која су својевремено обављала послове у оквиру некадашњег Одсека за посебну оперативну подршку, против једног службеника су поднете двије кривичне пријаве, а у једном случају против службеника првобитно формираног Одсјека за посебну оперативну подршку, Заштитнику људских пријава је својевремено поднесена притужба ради утврђивања повреде људских права и слобода - одговорили су из полиције 9. марта ове године.

Шеф Сектора за борбу против организованог криминала и корупције, у време док је тај Одсек био активан, био је Зоран Лазовић који је смијењен у марту 2021. године.

На тој позицији наследио га је Дејан Кнежевић, који је јуче ухапшен по налогу Специјалног државног тужилаштва због сумње да је припадник криминалне организације.

БОНУС ВИДЕО: РИТОПЕК - Полиција поново истражује кућу Вељка Беливука

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ДАВИД НАС ЈЕ ЛАГАО ОД ПОЧЕТКА, БИО ЈЕ СВЕ ВРЕМЕ У СРБИЈИ Најбоља другарица нестале Ане Кнежевић за Новости: Хвала српској полицији

"ДАВИД НАС ЈЕ ЛАГАО ОД ПОЧЕТКА, БИО ЈЕ СВЕ ВРЕМЕ У СРБИЈИ" Најбоља другарица нестале Ане Кнежевић за "Новости": Хвала српској полицији

СРЕЋНИ смо што се догодило хапшење у случају нестанка Ане Кнежевић. Хапшење Давида није било изненађење за нас, посебно због тога што је од самог почетка лагао где се налази. Захвални смо српској полицији на истрази и на свему што раде како би правда била задовољена.

18. 06. 2024. у 13:03

ХАОС УОЧИ ДОЛАСКА ПУТИНА: Погинули севернокорејски војници

ХАОС УОЧИ ДОЛАСКА ПУТИНА: Погинули севернокорејски војници

ВОЈСКА Јужне Кореје испалила је данас хице упозорења након што су севернокорејски војници накратко прешли демилитаризовану зону (ДМЗ) која раздваја Северну и Јужну Кореју, наведено је саопштењу Заједничког начелника штабова земље (ЗКС).

18. 06. 2024. у 10:59

Коментари (1)

ТУГА: Преминуо осамнаестогодишњак од кога је нација много очекивала на Олимпијским играма