УКАЗ ЈЕ ДОНЕТ, АЛИ...Ђукановићева одлука неуставна, али избори можда крајем маја или почетком јуна

Новости онлине

17. 03. 2023. у 10:22

ПРЕДСЕДНИК Црне Горе Мило Ђукановић распустио је Скупштину и тиме направио увод у расписивање ванредних парламентарних избора. Мада правници нису били у јавним наступима сагласни да ли Ђукановић треба да поступи у складу са законом о председнику, чија је уставност упитна, он је ипак донео указ о распуштању.

УКАЗ ЈЕ ДОНЕТ, АЛИ...Ђукановићева одлука неуставна, али избори можда крајем маја или почетком јуна

Фото: ДПС

Но, по саопштењу Ђукановићевог кабинета, указ је донет на основу члана 92, тачке три, Устава Црне Горе, који говори о неизбору владе од законодавног дома у року од три месеца након што се одреди мандатар.

Рок за формирање нове владе, чији је мандат за састављање добио челник Демоса Миодраг Лекић на основу измена Закона о председнику, истекао је синоћ у поноћ.

Лекић је обавестио председнике странака да нема већину за формирање владе јер нема подршку четири посланика савеза „Црно на бијело“ премијера Дритана Абазовића.

Ђукановић је раније рекао да је избор Лекића правно проблематичан, али је спорни закон део правног система, све дотле док га Уставни суд не суспендује.

Како за Портал РТЦГ каже адвокат Веселин Радуловић, након свега што смо видели, сада је председник државе обавезан да распише изборе који не могу бити у року краћем од 60 дана, ни дужем од 90 дана.

„Дакле, реално је очекивати да избори буду крајем маја или почетком јуна. Мислим да ова одлука председника није у складу са Уставом. Она има основ у недавним изменама Закона о председнику, али те измене нису сагласне са Уставом. Нажалост, Уставни суд није још донео одлуку у том предмету и то је председник искористио, иако је раније изјавио да нема намеру да учествује у имплементацији неуставног закона. Дакле, при доношењу ове одлуке пресудни су били политички разлози и интереси и то, нажалост, код наших политичара није ново“, рекао је Радуловић.

На сцени је, сматра, опет заступање личних и страначких интереса. 

„Превише је примера у којима је Устав кршен и игнорисан ради остварења политичких, страначких и личних интереса“, рекао је Радуловић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ИЛОН МАСК ПРЕД 158 МИЛИОНА ЉУДИ: Погледајте само шта је урадио Новак Ђоковић...

ИЛОН МАСК ПРЕД 158 МИЛИОНА ЉУДИ: "Погледајте само шта је урадио Новак Ђоковић..."

НОВАК Ђоковић и када не игра тенис успева да себе уврсти у најновије најважније вести, и то не само када се о спорту ради. Илон Маск, један од најбогатијих људи света, за то се побринуо.

26. 09. 2023. у 20:37

Коментари (0)

НЕСТВАРНА СЦЕНА: Војници НАТО поздравили химну Русије (ВИДЕО)