МЕДИЦИНАРИ ТРАЖЕ 7,5 ОДСТО ВИШЕ: Синдикати здравства Црне Горе огласили се поводом низа проблема

И. Д. С.

07. 02. 2023. у 22:54

СИНДИКАТ здравства очекује да надлежни хитно реагују поводом низа проблема запослених у јавном здравству, а у првом реду су, како су поручили, повећање зарада медицинарима, решавање статуса запослених у болници Мељине, и формирање радне групе која ће Грански колективни уговор уредити да нико не буде дискриминисан.

МЕДИЦИНАРИ ТРАЖЕ 7,5 ОДСТО ВИШЕ: Синдикати здравства Црне Горе огласили се поводом низа проблема

Фото: И.Д.С.

Након што су недавно увећане зараде запосленима у државној управи, исто очекују и здравствени радници. Како су поручили из Синдиката здравства, ако су у јавном сектору зараде увећане за најмање 20 одсто, очекују да се и њима увећа коефицијент на зараде за 7,5 одсто.

Председник Синдиката здравства Црне Горе Владимир Павићевић навео је да о захтеву за корекцију коефицијената нема преговора.

- Ако су сви запослени у здравственом сектору добили 20 одсто повећање зарада, никаквог смисла нема да здравствени радници остану на 12,5 одсто - поручио је Павићевић.

Проблем са зарадама огледа се и у неправедном распону појединих нивоа квалификација. Како је објаснио Павићевић, тренутно неко од немедицинског кадра, са четворогодишњим факултетским образовањем има готово 200 евра већу плату од образованог медицинског радника.

НИ ПОСАО НИ СОЦИЈАЛНИ ПРОГРАМ

- У ВЛАДИ тврде да је проблем запослених у болници Мељине решен, међутим, оно што се дешава на терену нимало не указује на то. Кад распишете конкурс за 89 запослених, а имате 150 запослених, то значи да ће 60 људи остати без посла без икаквог социјалног програма - рекао је Павићевић.

Да се већ годинама обраћају Влади и надлежном Министарству са захтевом да се формира велика радна група која би решила проблем неправичног обрачуна зарада који је направио измењен ГКУ, тврди председница Синдиката здравствених радника Института за јавно здравље, Биљана Поповић Колашинац.

- У последње две године потписивале су се две измене ГКУ, оба пута се једна група запослених доводила у дискриминаторски положај. Тренутна ситуација је да је, након поравнања кеофицијента немедицинском кадру, дошло до запостављања групе медицинских радника са истим нивом образовања. Једини начин да се трајно реши овај проблем је да се формира радна група која ће темељно уредити уговор, а не као што се радило до сада, паушално и "ад хок" - поручила је Колашинац.

Када је реч о проблему у којем су се нашли запослени у болници Мељине, председница синдиката те здравствене установе, Славица Дробњак, подсетила је да у тој здравственој установи имају великих проблема још од 2013. године, као и да су ушли у стечај 2018. како би избегли одређене проблеме.

- Мислим да нико није довољо добро препозано значај болнице Мељине на том подручују. Ми као Синдикат смо тражили разговор код премијера и министра финансија још пре седам дана, позитиван одговор нисмо добили. Лично сматрам да се ту много шта неће поправити и да ће много радника остати ће без посла - рекла је Дробњак.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

СРБИЈУ ИНТЕРЕСУЈЕ САМО КАДА ЋЕ МИР Вучић: Некада је та реч била најпопуларнија у свету, а сада нико не сме да је изговори

"СРБИЈУ ИНТЕРЕСУЈЕ САМО КАДА ЋЕ МИР" Вучић: Некада је та реч била најпопуларнија у свету, а сада нико не сме да је изговори

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић рекао је данас да Србија жели мир и нада се миру и да би Србија волела да рат у Украјини стане истог секунда.

21. 03. 2023. у 14:40 >> 14:30

Коментари (0)

СРБИЈУ ИНТЕРЕСУЈЕ САМО КАДА ЋЕ МИР Вучић: Некада је та реч била најпопуларнија у свету, а сада нико не сме да је изговори