НАТО ВОЈНИЦИ КРЕНУЛИ НА СИЊАЈЕВИНУ Најстарија планинка Гара испред колоне запевала: "Ој Филипе, баци мину, не дамо ти Сињавину" (ВИДЕО)

М. СЕКУЛОВИЋ

07. 02. 2023. у 10:24

ПРИПАДНИЦИ НАТО-а са више од 200 војника из Аустрије, Италије, Северне Македоније, САД и Црне Горе кренули су данас у пратњи војне полиције на Сињајевину.

НАТО ВОЈНИЦИ КРЕНУЛИ НА СИЊАЈЕВИНУ Најстарија планинка Гара испред колоне запевала: Ој Филипе, баци мину, не дамо ти Сињавину (ВИДЕО)

ГИ Сачувајмо Сињајевину

Ово је из Грађанске иницијативе "Сачувајмо Сињајевину" саопштено за Новости.

-Војници су кренули из касарне у Колашину. Пре тога су били стационирани у Лучкој гори. Наши активисти прате кретање НАТО колоне. На планини су њени браниоци - кажу из ГИ Сачувајмо Сињајевину, чији активисти су се за кратко време, упркос великом снегу, нашли на планини коју бране од одлука владе Душка Марковића да постане војни полигон за артиљеријска гађања. Како тврде, на другом пашњаку по пространству у Европи може бити само дом сточара, пчелара и заљубљеника у природу.

НИЈЕ ЗА ПОЛИГОН

- Сињајевина није за војни полигон. Не прихватамо причу министра полиције и координатора Министарства одбране Филипа Аџића да неће бити никаквог бојевог гађања на планини. Можда неће бити овог пута, али у мају је планирана друга вежба. Можда се тада "исучу" артиљеријске цеви. Подсећамо, то је исти онај Филип Аџић који је са нама 2020. године протестовао на Маргити против градње војног полигона! Никоме из Владе не верујемо више. Да су Војска и Влада имале добре намере, не бисмо ми сада били на Маргити.

ГИ "Сачувајмо Сињајевину" позвала је јуче све људе који имају моторне санке да дођу на планину и да заједно пошаљу поруку да Сињајевина неће и не може бити војни полигон.

- Поводом актуелних дешавања на Сињајевини и поновне намере да се тај прелепи природни простор користи за потребе НАТО-а, упркос противљењу пре свега мештана и грађана који тај простор користе за пољопривреду, спортско-рекреативне активности, упозоравамо јавност Црне Горе да би све друго осим проглашења парком природе нанело штету развојном потенцијалу тог природног ресурса - саопштено је из Еколошког покрета "Озон".
 
НЕМА ГАЂАЊА, ИЗВОДИ СЕ ВЕЖБА
 
Пре почетка вежбе огласио се и министар унутрашњих послова и координатор за ресор одбране Филип Аџић.
 
Он је казао да нема употребе бојеве муниције и експлозива на Сињајевини, истичући да се вежба изводи дуже од 10 година, без проблема.
 
- Војска Црне Горе ће заједно са припадницима савезничких и партнерских држава у наредних 10 дана у околини Колашина извести вежбу Common chalenge 23, која подразумева увежбавање тактичких поступака и кретања јединица зими, у планинским условима - казао је Аџић.
 
 
 
ПЕСМА 
 
- Кад запјевам јечи гора, Филипово срце мора... Ој Филипе, баци мину, не дамо ти Сињавину.
 
Овако је пред НАТО колоном на скијама певала најстарија планинка на Сињајевини Милева Јанковић Гара, која деценијама са својим стадом борави на Сињајевини.
 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ЦЕО ГОВОР ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА: Дајте да покушамо да сачувамо мир - не дајући ни срце, ни душу, ни кичму наше земље и нашег народа

ЦЕО ГОВОР ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА: Дајте да покушамо да сачувамо мир - не дајући ни срце, ни душу, ни кичму наше земље и нашег народа

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић обратио се данас народу окупљеном на Тргу Светог Ђорђа у Сомбору, на централној државној манифестацији поводом обележавања Дана сећања на страдале у НАТО агресији 1999. године. Његов говор преносимо у целости.

24. 03. 2023. у 20:48

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

РУСКИ министар одбране Сергеј Шојгу упозорио је данас да ће муниција са осиромашеним уранијумом, коју Велика Британија планира да пошаље Украјини, озбиљно негативно утицати на здравље украјинских војника који је буду користили, као што је то био случај са војницима НАТО-а на Косову и Метохији 1999. године.

22. 03. 2023. у 09:08

Коментари (9)

О ОВОМЕ ЋЕ СЕ ПРИЧАТИ: Чола постао тиктокер - видите прву објаву