СВЕТИ САВА ПРИХВАТАН ОД СВИХ, ЈЕР ЈЕ БИО БОЖЈИ ЧОВЕК: Епископ милешевски Атанасије на савинданској академији у Рожајама

М.С.

26. 01. 2023. у 18:30

НА њега се угледаше, најпре, Његови апостоли, најближи Његови ученици, онда они ланчано, како су проходили кроз историјска времена, као на пример апостол Павле и касније, сви су говорили: Угледајте се на Господа Христа и могли су да покажу на себи самом, сваки од њих, у сваком историјском времену, како изгледа човек, скован у тој ликоливници без мане са свим врлинама, аеђу таквима, у том историјском ходу јесте и Свети Сава, богочежњив, из богочежњивог корена израстао.

СВЕТИ САВА ПРИХВАТАН ОД СВИХ, ЈЕР ЈЕ БИО БОЖЈИ ЧОВЕК: Епископ милешевски Атанасије на савинданској академији у Рожајама

Епархија будимљанско-никшићка

Ово је део празничне Светосавске беседу коју је на Светосавској академији у Рожајама, произнео Епископ милешевски Атанасије, која су организовале Епархија будимљанско-никшићка и Црквена општине Рожаје.

- Прихватан је од људи свих религија, свих народа зато што је био Божји човек. Божји човек управо се тиме одликује, не поделама, него зато што је то ризница сваке добре особине, сваке врлине. Посебно се као такав истицао у свом миротворачком деловању, а имао је много посла, пре свега, морао је да мири своју рођену браћу, јер се у овом свету људи лако поделе по разним основама. Браћа су се гложила око власти, он такав какав је био, јеванђељског живота, јеванђељске врлине лако их је измирио, а онда  је мирио све народе, српски народ са другима, казао је епископ Атанасије, истичучи да је цео балкански простор био простор склада и мирног, доброг уређења, а Свети Сава је створио Српску Цркву, организујући је као зрелу.

Епархија будимљанско-никшићка

- Прво је учинио да она дорасте до зрелости, и онда као зрела лако је добила и формално потврду о томе, тј. постала је аутокефална Црква Српска и он је био први Архиепископ Српске Цркве. Српска Црква је тако деловала да се тако формира и српска држава и да се тако, на јеванђељским принципима, уреди. И као таква она је оспособљена да траје, душа и тело, по оном византијском принципу, јесу организоване и Црква и држава са јеванђељским намерама и циљевима да она траје и слава Богу да траје, јер је то јако корисно за цео свет,казао је владика Атанасије, истичући да се касније јавило много сличних, образованих по лику Светог Саве, по том обрасцу.

- Поменуо бих овдје само личност Светог нашег Патријарха Павла, који се, као и многи пре њега, угледао на Светог Саву. Ево само две сентенце из науке Патријарха Павла, који је највише говорио о љубави, па је истицао следеће: Љубав, као што Јеванђеље свједочи, јесте најузвишенија, најсавршенија, највиша врлина, али треба запазити да се она, некако парадоксално, понаша, јер све друге ствари које дијелимо са људима некако се умањују се, троше се, а љубав, што је више дајемо другима, то се она више разраста и више је има, казао је епископ милешевски Атанасије, подсећајучи на још једну познату изреку Патријарха Павла, којом је поучавао свој народ да је најбитније бити човјк, а не обраћати толико пажњу на ствари које од нас не зависе.

Свечаности, организованој у славу Светог Саве, првог Архиепископа и просветитеља српског, присуствовао је и епископ будимљанско-никшићки  Методије, који је благословио сабрање, поздрављајући уважене госте, међу којима је био и председник Општине Рожаје Рахмана Хусовића, који традиционално присуствује Савиниданској академији.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ЈЕЗИВА ФОТОГРАФИЈА: Пронађена у близини православне цркве у Винковцима - Срби обешени о дрво (ФОТО)

ЈЕЗИВА ФОТОГРАФИЈА: Пронађена у близини православне цркве у Винковцима - Срби обешени о дрво (ФОТО)

У БЛИЗИНИ православне цркве у Винковцима пронађена је језива фотографија на којој је написано "Serbian family tree" (српско породично стабло), а на којој су нацртани лешеви обешени о дрво, саопштила је Драгана Јецков из СДСС-а у Сабору.

22. 03. 2023. у 12:24

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

РУСКИ министар одбране Сергеј Шојгу упозорио је данас да ће муниција са осиромашеним уранијумом, коју Велика Британија планира да пошаље Украјини, озбиљно негативно утицати на здравље украјинских војника који је буду користили, као што је то био случај са војницима НАТО-а на Косову и Метохији 1999. године.

22. 03. 2023. у 09:08

У СЕРИЈАМА БИО ХИПОХОНДАР: У стварном животу потпуно другачији - људи се изненаде кад чују чиме се глумац бавио

У СЕРИЈАМА БИО ХИПОХОНДАР: У стварном животу потпуно другачији - људи се изненаде кад чују чиме се глумац бавио

ГЛУМЦА Душана Почека сви се сећамо из популарних серија Синише Павића у којима је глумио џангризаве умишљене болеснике. У стварности је, поред глуме, био знатно другачији, а многи се изненаде када сазнају за његова интересовања.

23. 03. 2023. у 09:08

Коментари (0)

РУСИ РАСПОРЕЂУЈУ УБИТАЧНЕ РАКЕТЕ НА ОСТРВУ: Јачају снаге усмерене на верног америчког савезника, огласио се Шојгу