ТРАЖЕ ВЕЋЕ НАКНАДЕ ЗА БЕБЕ: Износ помоћи требало би да износи од 900 до 1.000 евра зависно од намене

З. З.

28. 11. 2022. у 06:11

ПОСЛАНИЦИ Демократске Црне Горе и Демоса предали су предлог измена и допуна Закона о дечјој и социјалној заштити у скупштинску процедуру.

ТРАЖЕ ВЕЋЕ НАКНАДЕ ЗА БЕБЕ: Износ помоћи требало би да износи од 900 до 1.000 евра зависно од намене

Фото М. Анђела

Предвиђају да накнаде за новорођенчад буду 900, односно за породице које су корисници материјалног обезбеђења 1.000 евра.

Борис Богдановић, председник Клуба посланика Демократе-Демос, казао је да су једнократне накнаде утврђене постојећим Законом о дечјој и социјалној заштити и да то право остварује родитељ, усвојилац или хранитељ.

- Тим актом је прописано да накнада износи 109, а за породице које примају материјално обезбеђење 131 евро. Ми имамо према званичним подацима негативну стопу природног прираштаја, која је за прошлу годину била у минусу 3,4 одсто. Такву статистику имамо први пут од када се у нашој земљи прикупљају подаци - навео је посланик Демократа.

Према његовим речима "бела куга" је присутна у 20 од укупно 24 црногорске општине. Позитивна стопа бележи се само у Будви, Подгорици, Тузима и Рожајама.

- Зато предложено повећање накнада за новорођено дете представља конкретну меру која би побољшала материјалне услове за покривање основних трошкова сваког новорођенчета, како новог члана нашег друштва - поручио је Богдановић.

Фото Скупштина Црне Горе

Борис Богдановић

И претходна влада Здравка Кривокапића у априлу, пре самог одласка са власти, предложила је да све бебе рођене од почетка ове године добију једнократну накнаду. Конкретно, у општинама где је позитиван природни прираштај по 500, а где је негативна стопа наталитета дупло више. Та влада отишла је са власти, а нова мањинска ни до данас није исплатила опредељену помоћ родитељима који су добили бебу током 2022. године. Процене су биле да ће то право остварити током ове године седам хиљада новорођенчади, а из буџетске резерве за исплату опредељено је пет милиона евра.

- То је неко обећао без законског основа, без припреме одговарајуће анализе и пратећих аката. Ми ћемо то увести у оквир закона. Измене и допуне Закона о дечјој и социјалној заштити су у припреми и ми очекујемо да ће се предлог наћи у скупштинској процедури. Када се то и заврши исплатићемо новац свима који су остварили право по основу рођења детета - поручио је Александар Дамјановић, министар финансија.

АМАНДМАН УБРЗАВА ПРОЦЕДУРУ

ЗБОГ кашњења исплате накнада више пута су реаговали из Удружења родитељи. Кристина Михајловић нам је рекла да су они припремили амандман на закон како би се процедура убрзала и обећана накнада стигла до оних којима припада.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ИМАМ ПЕТОРО ДЕЦЕ, ОСТАЈЕМ НА СВОМ ОГЊИШТУ: Отац рањеног Бобана - Албанци су јутрос наставили са провокацијама

ИМАМ ПЕТОРО ДЕЦЕ, ОСТАЈЕМ НА СВОМ ОГЊИШТУ: Отац рањеног Бобана - Албанци су јутрос наставили са провокацијама

СИН ми је добро, ушили су му рану али је још у болници. Иако је полиција ухапсила сву тројицу нападача, двојицу малолетника су пустили а оног старијег од 46 година су задржали. Страшно је то што су мог сина, који уопште није проблематичан, напали из чистог мира док је шетао пса.

04. 02. 2023. у 11:56

ПОГЛЕДАЈТЕ С КАКВИМ ЛАЖОВИМА ИМАМО ПОСЛА Вучић показао срамну фото-монтажу коју представници опозиције деле по друштвеним мрежама (ФОТО)

"ПОГЛЕДАЈТЕ С КАКВИМ ЛАЖОВИМА ИМАМО ПОСЛА" Вучић показао срамну фото-монтажу коју представници опозиције деле по друштвеним мрежама (ФОТО)

- ПОГЛЕДАЈТЕ са каквим болесним лажовима имамо посла, погледајте, поштовани грађани, чиме се баве и то већ 30 дана, рекао је председник Србије Александар Вучић, показујући јавности фото-монтажу фотографијe на којој се он наводно грли са Аљбином Куртијем, а коју је Срђан Миливојевић из ДС делио на друштвеним мрежама.

03. 02. 2023. у 14:22

ИЗМАСАКРИРАЛИ ДЕТЕ (11) НА ГРОБЉУ: Крвна освета - баба Вишња стигла из ЦГ и пратила га месецима, чак га је и мазила у крилу

ИЗМАСАКРИРАЛИ ДЕТЕ (11) НА ГРОБЉУ: Крвна освета - баба Вишња стигла из ЦГ и пратила га месецима, чак га је и мазила у крилу

СЛУЧАЈ из седамдесетих година прошлог века у Зеници остао је забележен као један од бруталнијих злочина у историји СФР Југославије.

02. 02. 2023. у 21:00

Коментари (0)

ШТА ОТКРИВА ЈМБГ: Значење првих седам цифара сигурно знате - а шта осталих шест говоре о вама