ТРАЖИЛИ ПРАТЊУ ЗА ЈЕДАН КАМИОН! Хапшењима због крађе милионски вредних цигарета у Црној Гори можда није крај

С. ЂОКИЋ

07. 10. 2022. у 06:47

ЦРНОГОРСКО Специјално тужилаштво, на основу до сада прикупљених доказа, формирало је због нестанка милионског товара цигарета предмет и то против организоване криминалне групе.

ТРАЖИЛИ ПРАТЊУ ЗА ЈЕДАН КАМИОН! Хапшењима због крађе милионски вредних цигарета у Црној Гори можда није крај

Фото Влада ЦГ

На који начин и уз чију помоћ, ко је све учествовао и био члан овог шверцерског клана није познато.Наводно, читава "операција" није могла проћи без знања одређених припадника полиције али и самог врха Управе прихода и царина, због чега, наводи саговорник из Новости, "питање је сата када ће акција хапшења бити настављена".

Не престају спекулације о томе ко би се све могао наћи на списку оних који су учествовали у крађи цигарета.

Током транспорта цигарета од складишта "Зетатранса" до Никшића у суботу су се смењивале чак три полицијске патроле - Подгорице, Даниловграда и Никшића, али нико од службеника УП није пријавио надређеним да се нешто сумњиво догађа и да на одредиште није стигао један од камиона из конвоја.

Током кривичне истраге, тврде упућени, биће занимљиво да се открије да ли је неко и у систему Управе полиције можда штитио нелегални посао или по нечијем наређењу жмурио на нестајање товара вредног готово милион евра.

Фото Влада ЦГ

Наводно су Управи полиције из Управе прихода и царина пријавили да им је потребна пратња само за један камион, који је уредно стигао у Никшић на спаљивање. Други камион је скренуо с пута. Наредног дана, после више од 30 сати потраге, полиција је пронашла камион са цигаретама у насељу Веље брдо, где се налази седиште фирме "Брновић транс", чији директор је ухапшен.

Позната су имена до сада ухапшених - то су службеник Управе прихода и царина Михаило Савељић, затим Жељко Ивановић, начелник Одељења за спречавање кријумчарења, као и чланови Комисије за уништавање одузетих цигарета Управе прихода и царина Радивоје Вујачић и Небојша Адамовић. Пре њих, у склопу акције спречавања кријумчарења заплењених цигарета у притвору су задржани Далибор Брновић, директор фирме "Брновић транс", али и двојица службеника Управе прихода и царина - Елвир Адровић, шеф Комисије за уништавање цигарета УПЦ, и Милутин Пејовић, вођа мобилног тима за сузбијање кријумчарења УПЦ.

Акција разоткривања државног шверца вођена је у строгој тајности и трајала је дуже од месец и то без учешћа црногорске полиције, а на основу информација Агенције за националну безбедност и британских обавештајаца.

Иначе, Влада Црне Горе прихватила је јуче оставку досадашњег директора Управе прихода и царина Радета Милошевића и за вршиоца дужности директора именовала Владимира Булајића, кога је на ту функцију кандидовао министар финансија Александар Дамјановић.

Одговори

АКО се разоткрије ко је био организатор великог шверца цигарета, мислим да ће се наћи одговор ко је налогодавац убиства Душка Јовановића и рањавања новинарке Оливере Лакић, саопштио је на седници Владе премијер Абазовић. - Уколико се буде расветлио шверц цигарета у Црној Гори на начин да се детектује што се чинило у претходном периоду и од стране кога, сматрам да ће оба ова одговора видети светлост дана.

АДРОВИЋ СЕ БРАНИ СА СЛОБОДЕ

У СКЛОПУ исте акције хапшен је и председник Комисије за уништавање одузетих цигарета Елвир Адровић. Он је напустио подгорички Центар безбедности, у среду око шест сати. Притвор до 30 дана судија за истрагу подгоричког Вишег суда Драгоје Јовић, одредио је Брновићу и Пејовићу, док за Адровића предлог за притварење није достављен суду.

Пејовић се сумњичи за стварање криминалне организације, продужено кривично дело примање мита и злоупотреба службеног положаја, а Брновић за стварање криминалне органанизације и кривично дело злоупотреба службеног положаја путем помагања. Притвор им је одређен због опасности од утицаја на сведоке.

* * * * * * * * *

КРИВОКАПИЋ: ТЕМЕЉНИ СТЕ ПОТПИСАЛИ БЕЗ ЦРНОГОРАЦА

ПРЕМИЈЕР Абазовић је, полемишући на седници Владе са министром Ранком Кривокапићем, рекао да европске интеграције нису блокиране због потписивања Темељног уговора са СПЦ, већ због хира представника појединих партија.

- Људи су укапирали о чему се ради. Да се прича како је СПЦ експонент екстремизма... Да неко дође да каже људима који су муслимани да су терористи јер иду у џамију, немојте то.

Ту политику можете да заступате, али не у име владе - казао је Абазовић, док се Кривокапић осврнуо на чин потписивања уговора: "Ту није било ниједног Црногорца, а било је 38 људи, тридесетак свештеника и четворица представника владе."

- Чујеш ли ти себе шта причаш - питао је Абазовић.

- Да - одговорио је Кривокапић.

- Не можемо ову седницу претварати у националистички скуп - додао је Абазовић.

- Мислим да сте ви вођа национализма у овој држави и у региону, и то оног најопаснијег - реаговао је Кривокапић. В.К.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

СРБИЈА МОРА ДА ПОБЕДИ ШВАЈЦАРСКУ, АЛИ... Тријумф можда не буде довољан, ево и зашто! Орлови можда прођу даље и жребом

СРБИЈА МОРА ДА ПОБЕДИ ШВАЈЦАРСКУ, АЛИ... Тријумф можда не буде довољан, ево и зашто! "Орлови" можда прођу даље и жребом

СРБИЈА је веровала да ће Бразил да добије Швајцарску, то се и десило. Али, жеља целе нације да "орлови", у случају победе против "сајџија". прескоче селекцију Мурата Јакина на другој позицији на табели - не само да је засад само жеља, већ можда не буде сама по себи довољна.

28. 11. 2022. у 19:57

Коментари (0)

СРБИЈА МОРА ДА ПОБЕДИ ШВАЈЦАРСКУ, АЛИ... Тријумф можда не буде довољан, ево и зашто! Орлови можда прођу даље и жребом