ЖЕЛЕЗАРА ЈОШ НА ЧЕКАЊУ: Радници разочарани одлагањем доношења одлуке о куповини фабрике, али не одустају

И. Д. С.

05. 10. 2022. у 14:00

НЕДАВНО отпуштени радници никшићке железаре остали су разочарани у понедељак јер Скупштина акционара Електропривреде није донела званичну одлуку о преузимању фабрике.

ЖЕЛЕЗАРА ЈОШ НА ЧЕКАЊУ: Радници разочарани одлагањем доношења одлуке о куповини фабрике, али не одустају

Радници Железаре улазе у Управну зграду, Фото В.К.

Разлог за одлагање је, како је саопштио представник Министарства капиталних инвестиција, то што Влада није заузела став по питању куповине. Враћање Железаре у државно власништво чекаће наредну скупштину акционара, која ће се, како је казао председник борда директора ЕПЦГ Милутин Ђукановић, организовати ускоро. Радници поручују да неће дозволити да их било ко обмањује, те да од свог повратка на радна места неће одустати.

На скупштини акционара Електропривреде изабран је нови одбор директора, али одлука о куповини Железаре није донета, што су отпуштени радници са нестрпљењем очекивали. Како је саопштио представник државног капитала у ЕПЦГ, државни секретар у Министарству капиталних инвестиција, Адмир Шахмановић, разлог за недоношење одлуке је то што Влада још увек није донела званичан став о куповини Железаре.

- Упућујем молбу Одбору директора да припреми предлог одлуке и да пошаље заједно са припадајућим материјалом који се односи на студију оправданости инвестиције и свим осталим документима сходно које сматрате да могу подржати и потврдити оправданост инвестиције куповине Железаре - поручио је Шахмановић.

Иван Вујовић, Фото принтскрин

Милутин Ђукановић, Фото нова.орг.ме

Овакав развој ситуације изазвао је револт код железараца, те њихов представник Иван Вујовић каже да овако неозбиљно опхођење показује да се са њима неко игра.

- Дошао је човек и рекао да Влада нема став, а два месеца причамо да Електропривреда преузме Железару. Ако Шахмановић мисли да се спрда са радницима Железаре грдно се преварио. Доћи ћемо код њега пред канцеларију. Да није било потребе да се чак ставља тачка на дневни ред скупштине акционара, пре неколико дана нам је рекао премијер Дритан Абазовић, а сада представник министарства каже да Влада нема званичан став о куповини фабрике. Неко радницима Железаре и црногорској јавности не говори истину, а ко је то, видећемо сигурно у наредним данима - поручио је Вујовић и додао да од борбе неће одустати и да неће дозволити да било ко спречи њихов повратак на радна места.

С друге стране, из ЕПЦГ уверавају раднике Железаре да ће и даље инсистирати на куповини фабрике, те најављују да ће изаћи са бизнис планом и иницијативом да се купује имовина фабрике.

- Држимо се онога што смо се договорили. Видећемо, а мислим да ће бити добро расположење по том основу и у новом одбору директора, остало је пет старих чланова одбора. Влада је могла да да или не да сагласност да ЕПЦГ купи Железару, али је коначно доношење одлуке у сваком случају надлежност Одбора директора и он ће то ускоро решити - казао је председник борда директора ЕПЦГ Милутин Ђукановић.

ПРЕД СУДИЈОМ 14 ЗАПОСЛЕНИХ

У МЕЂУВРЕМЕНУ, у Основном државном тужилаштву Никшић почео је кривични поступак против 14 бивших радника Железаре. Пријаве су поднели турски инвеститор "Тошчелик", званично и даље власник фабрике, те приватна фирма за обезбеђење "Вектор секјурити", и то због уласка радника на кров управне зграде фабрике 11. августа.

- Колеге су рекле да је судија био изузетно коректан, да разуме ситуацију у којој се налазимо, тако да се искрено надамо да ове пријаве неће бити процесуиране онако како се подносиоци надају. Ако неко треба да одговара кривично што се тиче ове ситуације везане за Железару, то је "Тошчелик" и управа "Тошчелика" - рекао је Вујовић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ПОЧЕЛА ОКУПАЦИЈА СЕВЕРА КОСОВА И МЕТОХИЈЕ: Курти послао више од 300 специјалаца на север; Београд има одговор

ПОЧЕЛА ОКУПАЦИЈА СЕВЕРА КОСОВА И МЕТОХИЈЕ: Курти послао више од 300 специјалаца на север; Београд има одговор

ВИШЕ од 300 Куртијевих специјалаца до зуба наоружаних пешке је, у пратњи бројних оклопних возила, умарширало синоћ из правца Јужне у Северну Митровицу и упутило се у правцу Бошњачке махале, сазнају "Новости". Аљбин Курти је очигледно кренуо у финални покушај окупације севера Косова и Метохије.

08. 12. 2022. у 20:54 >> 23:37

МНОГИ ЋЕ СЕ ИЗНЕНАДИТИ: Како се Његош заправо звао? Ословљавали су га са Петар и Раде, али је његово крштено име било другачије

МНОГИ ЋЕ СЕ ИЗНЕНАДИТИ: Како се Његош заправо звао? Ословљавали су га са Петар и Раде, али је његово крштено име било другачије

ВЛАДИКА ПЕТАР II Петровић Његош био је и остао упамћен као врло харизматична личност, маркантни владар, али и дубоко просветљена мисаона фигура о чему сведоче његова знаменита књижевна дела. Иако су у усменој традицији и писаној историји његов лик и дело опште познати, неки битни детаљи из његовог живота слабо су познати.

08. 12. 2022. у 18:51

Коментари (0)

УНИЦРЕДИТ ПОДРШКА МАЛИМ ПРЕДУЗЕТНИЦИМА: Бизнис клијентима УниЦредит Банке Србија омогућен Тап он Пхоне - терминал на мобилном телефону