КАМИОН СА ПЛЕНОМ СКРИВАЛИ ЧАК 30 САТИ: Пронађен шлепер пун цигарета које су требале да буду спаљене у Никшићу

В. КАДИЋ

04. 10. 2022. у 10:10

КАМИОН пун цигарета, вредних око милион евра, који је "нестао" последњег септембарског дана током вожње од царинског складишта "Зетатранса" у Подгорици на путу ка Никшићу, где је минулог четвртка требало да буду спаљене са преосталим делом дуванских производа, припадници Специјалног полицијског одељења пронашли су у близини Вељег брда код главног града Црне Горе.

КАМИОН СА ПЛЕНОМ СКРИВАЛИ ЧАК 30 САТИ: Пронађен шлепер пун цигарета које су требале да буду спаљене у Никшићу

Милошевић и Абазовић, Фото Влада ЦГ

У полицијској акцији ухапшени су шеф комисије за уништавање цигарета Управе прихода и царина Елвир Адровић и возач камиона Далибор Брновић, који је запослен у фирми "Брновић транс" из Подгорице. Незванично се јуче могло чути у Подгорици да је камион био крцат пакетима цигарета и сакривен у једној споредној подгоричкој улици.

Потрага за камионом кренула је у суботу ујутро, када су полицијски агенти снимили како из царинског складишта "Зетатранса" у пратњи чланова Комисије за спаљивање цигарета Управе прихода и царина, излазе два камиона натоварена цигаретама, које је требало одвести до Никшића на спаљивање. Уместо два, међутим, у фабрику "Јаворак" стигао је само један камион. После више од тридесет сати потраге, возило је пронађено и на тај начин у последњи час избегнуто да цигарете заврше код шверцера. Реч је о цигаретама исте марке, које су црногорски премијер Дритан Абазовић и директор Управе прихода и царина Раде Милошевић показали новинарима почетком септембра током заплене у Луци Бар.

Премијер Абазовић први је на свом твитер-налогу потврдио да је пронађен камион пун цигарета, који је нестао од царинског складишта "Зететранс" у Подгорици на путу према Никшићу:

- Пронађене украдене цигарете. Нема шале са државом. Узвраћамо ударац. Обећали смо и урадили - борба против криминала без пардона.

После сазнања да је у Никшић у пратњи полиције стигао само један камион, почела су привођења сумњивих особа и службеника који су били у обавези да штите цигарете.

Због нестанка камиона, на информативни разговор у полицији позван је директор Управе царина и прихода Раде Милошевић (функционер ГП УРА) који је шест сати испитиван, да би потом био пуштен, али без мобилног телефона који је задржан ради даље истраге. Он је у реаговању поручио да је све радње и одлуке из своје надлежности спроводио у складу са законом, али да је као директор "спреман да сноси одговорност уколико се утврди кршење било које законске процедуре из његове надлежности". Милошевић је рекао да подржава акцију Специјалног државног тужилаштва и полиције у циљу расветљавања тог и свих случајева из надлежности Управе прихода и царина. Истакао је да је за пет месеци његовог мандата заплењено више цигарета него за последњих тридесет година.

Спаљивање цигарета у Никшићу, Фото Влада ЦГ

Поводом овог догађаја јуче се саопштењем огласио један од лидера Демократског фронта и бивши члан Одбора за одбрану и безбедност Небојша Медојевић, наводећи да акција "лажног спаљивања и крађе цигарета није могла бити ни осмишљена ни спроведена без директног учешћа Дритана Абазовића, Рада Милошевића и њима лојалних оперативаца у Царини и полицији".

- Да један (од два) камиона нестане на путу од Подгорице до Никшића, а да то нико не примети и да нико то не пријави полицији, могуће је само као део договорене и планиране акције којом су руководили Абазовић и Милошевић. Зар није чудно да Раде Милошевић, који је лично бацао цигарете у пећ фабрике "Јаворак", није приметио да му фали читав камион! Ако су из Подгорице пошла два камиона, а у Никшић стигао само један, како то да Раде није приметио ту малу разлику - пита Медојевић.

ИСТРАГУ ДОВЕСТИ ДО КРАЈА

МЕДОЈЕВИЋ је позивао специјалног државног тужиоца Владимира Нововића да, како је рекао, одбаци политички притисак Абазовића и да истрагу о крађи и шверцу цигарета доведе до краја.

- Возач и службеник царине то нису ни физички, а ни логистички могли урадити сами без учешћа Милошевића и Абазовића - тврди Медојевић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ЦЕО ГОВОР ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА: Дајте да покушамо да сачувамо мир - не дајући ни срце, ни душу, ни кичму наше земље и нашег народа

ЦЕО ГОВОР ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА: Дајте да покушамо да сачувамо мир - не дајући ни срце, ни душу, ни кичму наше земље и нашег народа

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић обратио се данас народу окупљеном на Тргу Светог Ђорђа у Сомбору, на централној државној манифестацији поводом обележавања Дана сећања на страдале у НАТО агресији 1999. године. Његов говор преносимо у целости.

24. 03. 2023. у 20:48

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

РУСКИ министар одбране Сергеј Шојгу упозорио је данас да ће муниција са осиромашеним уранијумом, коју Велика Британија планира да пошаље Украјини, озбиљно негативно утицати на здравље украјинских војника који је буду користили, као што је то био случај са војницима НАТО-а на Косову и Метохији 1999. године.

22. 03. 2023. у 09:08

ХРВАТ СЕ ПОЛИО БЕНЗИНОМ И ЗАПАЛИО ЗБОГ ДРЉАЧЕ: Целог живота се борим против Срба, а он пева у мом селу! Бора није могао да разуме мржњу

ХРВАТ СЕ ПОЛИО БЕНЗИНОМ И ЗАПАЛИО ЗБОГ ДРЉАЧЕ: "Целог живота се борим против Срба, а он пева у мом селу!" Бора није могао да разуме мржњу

ХРВАТ Стојан Целишчак (1970), учесник рата у којем се распала бивша Југославија, полио се бензином, а потом запалио у знак протеста јер је познати српски певач Бора Дрљача, имао концерт у његовом родном месту Лепавина, надомак Костајнице.

25. 03. 2023. у 14:45

Коментари (1)

МНОГИ ИХ КУПЕ ПА СЕ ПОКАЈУ: Од којих половних аутомобила треба бежати - нећете моћи да их продате